En Sıcak Konular

Yılmaz: Uluslararası toplumla hareket edeceğiz

12 Nisan 2012 13:53 tsi
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin, Suriye konusunda uluslararası toplumla hareket edeceğini söyledi.

Yılmaz, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) Savunma Bakanları Toplantısı öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki savunma bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyla bölgede işbirliğini ve diyalog ortamını geliştirmek istediklerini belirten Yılmaz, bu toplantıda ihtiyaç fazlası askeri malzemelerin en aza indirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Yılmaz, bu şekilde oluşacak riskleri en aza indirmenin önemine dikkati çekerek, "Onun için de bölgesel işbirliği gerekiyor. Birçok ülke böyle bir merkezin veya imkanın kendilerinde var olduğunu ve bu imkanın da bir başka ülkeye açık olduğunu belirtmiştir. Türkiye de bölgesel işbirliğini desteklemektedir. AB ve Güneydoğu Avrupa da böyle etkinliklere katkı vermektedir. Böylece Türkiye de bu girişimi desteklemektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin yüzyıllardır kendini bir Batı ülkesi olarak hissettiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Türkiye, Batı'nın bir paçası olarak bu bölgede (Balkanlar'da) barış ve istikrar istemektedir. Buradaki toplumlarla yüzyıllardır bir arada yaşadık ve aynı kültürü benimsedik. Dolayısıyla kardeşlik, barış ve refah için barışın sağlanması lazım. Mustafa Kemal Atatürk'ün de bu yönde 'Yurtta sulh, cihanda sulh' şeklinde güzel bir sözü var. Bu söz, her dış politikanın temelini oluşturmaktadır. İşte cihanda sulh olabilmesi için bölgesel işbirliğinin artırılması lazım. Diğer ülkelerde her türlü, özellikle kültürel girişimlerin yapılması lazım. Kişi tanımadığına düşman olur, yabancı olur. Tanıştıkça yabancılaşma ve düşmanlık da ortadan kalkar. Savunma Bakanları olarak bu işbirliği artmasını destekliyoruz. Bölgenin AB ve NATO'ya girmesini teşvik ediyoruz ve destekliyoruz. AB ve NATO'ya üye Güneydoğu Avrupa ülkeleri, bölgede ve dünyada barış iklimi oluşturacaktır ve bu barış ikliminde insanları refaha kavuşturacak."

-''Tek isteğimiz Suriye halkının barış içinde yaşaması''-

Yılmaz, Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili soru üzerine, Türkiye olarak Suriye halkını desteklediklerini belirtti.

"Tek istediğimiz Suriye halkının barış ve istikrar içinde yaşamasıdır" diyen Yılmaz, Suriye'deki rejimin kendi halkına karşı tutumunun sadece Türkiye'yi değil, uluslararası toplumu da rahatsız ettiğini vurguladı.

Bu nedenle Suriye'de konusunun birçok defa BM Güvenlik Konseyi'ne geldiğine işaret eden Yılmaz, "Uluslararası toplumla birlikte Suriye halkını desteklemeyi, Suriye halkının barış içinde yaşama hakkı olduğunu çok açıkça dile getiriyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'nin Suriye hakkında bundan böyle atacağı adımların" sorulması üzerine de Yılmaz, "Türkiye, uluslararası toplumla birlikte hareket edecektir" şeklinde yanıt verdi.

AA

Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,847 µs