En Sıcak Konular

Ekmek israfı Meclis'in gündeminde

12 Nisan 2012 13:29 tsi
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, alışveriş merkezlerindeki fırınların adeta birer 'canlı bomba'' olduğu uyarısında bulunarak, ''Patlamaları durumunda kaç masum insanın öleceğini bilemeyiz'' dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan, ekmek israfının önlenmesine ilişkin alt komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol'un başkanlığında toplandı.

Balcı, burada yaptığı sunumda, Türkiye'de ekmek israfının çok fazla olduğunu, her gün 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını ifade etti. Bu rakamın 2 milyon 100 bininin fırınlardan kaynaklandığını belirten Balcı, ''Bu da çok sayıda ruhsatsız fırın olmasından kaynaklanıyor. Fırın enflasyonu var ülkede'' diye konuştu.

Fırınlara ilişkin çalışmaların tek bir bakanlık marifetiyle yürütülmesinin önemine değinen Balcı, daha fazla geç kalınmadan buna yönelik bir yönetmelik çalışması yapılması gerektiğini söyledi.

Ekmeğin ağırlığının, 250 gramda sabitlenmesinin makul olduğunu belirten Balcı, bu gramajın düşürülmesinin ekmeğin kalitesini bozacağını ifade etti.

Balcı'nın bu sözlerine itiraz eden İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ile Ankara Fırıncılar Odası Başkan Yardımcısı Gürsel Alnıaçık ise ekmeğin gramajının belirlenmesinin meslek örgütlerine bırakılması ve illerde ekmek tüketme kültürüne göre üretim yapılması gerektiğini söyledi.

Tekrar söz alan Balcı, büyük alışveriş merkezlerinde fırın işletilmesinin doğru olmadığını belirterek, ''Alışveriş merkezlerindeki fırınlar adeta canlı bomba. Patlamaları durumunda kaç masum insanın öleceğini bilemeyiz. Aslında, alışveriş merkezlerinde fırınların elektrik ile çalıştırılması gerekiyor ama yapmıyorlar bunu. 'Maliyetten kaçıyorlar' diye düşünüyoruz. Birileri daha fazla para kazanacak diye bunlara izin verilmemeli'' açıklamasında bulundu.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Özer ise ''Bizden alıp satmak yerine kendileri üretiyorlar. Bir bizim ekmeğimiz kalmıştı göz dikmedikleri. Biz küçük esnaf ne yapacağız? Bize bir fırın açarken bir sürü şart koşuyorlar, alışveriş merkezlerine hiç şart yok'' diyerek tepkisini dile getirdi.

-''Kara fırın ekmeği kanserojen''-

Balcı, ''Kubbeli fırın'' ya da ''kara fırın'' diye tabir edilen işletmelerde üretilen mamullerin sağlıklı olmadığını söyledi. Bu fırınlarda yakılan ateşten sızan dumanın ekmeğin üzerine sindiğini anlatan Balcı, ''Kara fırınlarda üretilen ekmeklerin üzerlerine sinen duman nedeniyle kanserojen etkileri var'' dedi.

Bazı fırıncıların işi daha da ileri götürdüğünü belirten Balcı, fırınların yakılması için yanmış yağ ve kömür de kullanıldığının belirlendiğini anlattı.

Ankara Fırıncılar Odası Başkan Yardımcısı Alnıaçık da halk ekmek fabrikalarının vatandaşa bedava ekmek dağıtmasını eleştirdi. Alnıaçık, ''Belediyeler bedava ekmek dağıtıyor, haberimiz olmuyor. Bizim ekmeklerimiz elimizde kalıyor'' dedi.

''Ankara'da 400 halk ekmek büfesi var. Bunların hangisinde hijyen var'' sorusunu yönelten Alnıaçık, ''Bu büfelerin hangisinde elektrik, su, lavabo var? Sağlıksız koşullarda satışı yapılıyor buralarda'' iddiasında bulundu.

aa


Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs