En Sıcak Konular

Bush neden mihrapta konuştu?

29 Haziran 2007 17:42 tsi
Bush neden mihrapta konuştu? Dün gazetelere yansıyan bir haber dikkatlerden kaçmadı. ABD Başkanı Bush bir camide konuşma yaptı… Üstelik kürsü mihraptaydı. “Bush neden mihrapta konuştu” sorusunun ardına takılan iyibilgi, uzmanlara danıştı ve ilginç bir sonuca ulaştı.

ABD Başkanı Bush dün Washington’daki İslam Merkezi’nde bir konuşma yaptı. Ayrıca ibadethane olarak kullanılan yere girerken ayakkabılarını çıkaran Bush, mihrabda yaptığı konuşmada İslam dünyası ile ilişkileri geliştirmek adına önemli bir kararı açıkladı: ABD, İslam Konferansı Örgütü’ne elçi atayacak.

ABD’nin İKÖ’ye neden elçi atadığının görünür sebebini Bush’un kendisinden dinleyelim: "Özel elçimiz, Müslüman ülkelerin temsilcilerini dinleyecek, onlardan bilgi alacak ve onlarla ABD'nin görüş ve değerlerini paylaşacak. Bu, saygılı bir diyalog ve sürekli bir dostluk çerçevesinde Müslüman ülkelere çıkarlarımızı anlatmak için bir fırsat."

Bush’un vurguladığı iki noktaya dikkat çekelim: saygılı bir diyalog ve çıkarları anlatmak için bir fırsat!

Müslüman dünyaya yakınlaşma isteği

ABD yönetiminin özellikle Ortadoğu’da uyguladığı politikalar İslam dünyasının kendisinden uzaklaşmasına yol açıyor. Bugün Pew Araştırma Merkezi’nin basına yansıyan ve Amerika’nın en az sevildiği ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koyan araştırma sadece bir örnek. Amerika, Irak’ta uyguladığı politikalar ve Filistin’deki çatışmalara karşı takındığı tutum nedeni ile Müslüman ülkelerde “istenmeyen” konumunda. Ancak iyibilgi’nin danıştığı uzmanların belirttiğine göre bu Washington yönetimi için pek de iyi bir durum değil.

Çin faktörü unutulmamalı

ABD’nin tüm dünyada ve Müslüman ülkelerde yıkılan imajını düzeltmek için milyon dolarlar ayırdığı ve kampanya başlattığı biliniyor. Ancak bu kampanya bile şimdilik imajın düzelmesi için yetersiz. Ancak uzmanlara göre ABD bir şekilde Müslüman dünyanın gönlünü kazanmak zorunda. Çünkü gelecek on yılda Amerikalılar Rusya ile değil, Çin ile mücadele edeceklerine inanıyor. Bu yüzden çıkacak küresel rekabette Müslüman ülkeleri (Ortadoğu ve Orta Asya) yanında görmek istiyor. Bush’un mihraba çıkıp konuşması bu yönde kampanyaların geliştirileceği anlamına geliyor.

Washington’da artık Rusya “önemli” bir tehdit olarak algılanmıyor, en azından gelecek on yıl için. Çin, Soğuk Savaş Rusya’sının yerini yavaş yavaş alıyor. Ancak yine de Bush’un bu adımının Rusya’nın İslam Dünyası ile yakınlaşma çabalarına bir yanıt olarak atıldığı şeklinde görüş bildirenler de var. Rusya’nın İKÖ’de gözlemci statüsü kazanması ve İslam dünyası ile sıcak ilişkiler kurma çabası ABD’yi rahatsız ediyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs