En Sıcak Konular

Suriye sınırında sessizlik hakim

12 Nisan 2012 11:35 tsi
Ülkelerindeki olaylardan kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye giriş yapmak için tercih ettikleri Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerindeki sınır bölgesinde bu sabahtan beri sessizlik hakim.

Suriye yönetimine şiddetin sona ermesi için verilen sürenin saat 06.00'da dolmasıyla Suriye sınırı da sabah saatlerinden itibaren adeta sessizliğe büründü. Suriye'deki olayların başladığı günlerde yoğun göç dalgası yaşanan Yayladağı İlçesi'ne bağlı Türkiye-Suriye sınırında Güveççi Köyü'ndeki vatandaşlar, gece saatlerinde Suriye tarafından zaman zaman silah sesi duyduklarını, ancak günün ilk ışıklarıyla birlikte silah seslerinin sustuğunu söyledi.

Güveççi Köyü'nün karşı tarafında hakim bir tepede kurulan ve uzun süredir Suriye askerlerince kullanılan binada ise halen askerlerin kaldığı görülüyor. Güneşin doğuşuyla hareketliliğin yaşandığı binada, askerler sabah içtiması yaparak binadaki konumlarını koruyor.

Suriye'den kaçanların en çok giriş yaptığı yerlerden Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Kuşaklı, Kavalcık ve Bükülmez köyleri yakınındaki sınır güzergahında ise herhangi bir hareketlilik yaşanmadığı gözlemlendi. Suriye yönetimine tanınan sürenin dolmasıyla geçişlerin durma noktasına geldiği sınırda, Türk askerlerinin sabah saatlerinden itibaren devriye görevini sürdürdüğü görüldü.

-Suriye'deki gelişmeleri yakınlarından öğreniyorlar-

Bu arada, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yerleştirildiği Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerindeki çadırkentlerde ise Suriyeliler günlük yaşantılarına devam ediyor. Ülkelerindeki gelişmelerle ilgili Suriye'de kalan akrabalarıyla iletişim kuran Suriyeliler, silah seslerinin sustuğu bazı bölgelerde hala askerlerin çekilmediğini kaydetti.

Reyhanlı çadırkentinde yaşayan Abdüllatif Muaddel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 gün önce İdlib'e bağlı Kille kasabasından 12 kişilik ailesiyle Türkiye'ye geldiğini belirterek, Suriye'de kalan yakınları ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve sabah 06.00'dan itibaren silahların sustuğu, ancak askerlerin hala köylerde olduğu yönünde bilgiler aldıklarını ifade etti.

Muaddel, silahların susmasının kendileri açısından hiçbir şeyi değiştirmediğini, Beşşar Esed yönetiminin görevi bırakması ve askerlerin tamamen bulundukları bölgeyi terk etmesi gerektiğini bildirerek, ''Biz, askerlerin yakıp yıktıkları köylerimizden evlerimizden çıkmalarını istiyoruz. Çünkü askerlerin hala bölgede olduklarını biliyoruz. Askerler çekilmediği sürece evimize dönmemiz imkansız. Dönsek bile yakılıp yıkılan evlerimizde nasıl yaşayacağız'' dedi.

Endişe ve kaygı içinde gelişmeleri takip eden Suriyeliler, Türkiye'nin kendilerine yaptığı yardımları hiçbir zaman unutmayacaklarına değinerek, Türkiye'ye ve Türk halkına yardımlarından dolayı teşekkür etti.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,977 µs