En Sıcak Konular

Bu yaz kavrulacağız

12 Nisan 2012 08:46 tsi
Meteoroloji uzmanları 2003'te Avrupa'da 35 bin kişinin ölümüne neden olan aşırı sıcakların bu yaz da beklendiğini söyledi.

Sıcaklık ortalamalarının geçen yıla oranla 5-6 derece daha yüksek olacağını belirten uzmanlar 'İstanbul'da hissedilen sıcaklık 40 dereceleri aşabilir' uyarısında bulundu.
 
Bol kar yağışlı bir kış geçiren Türkiye'yi kavurucu bir yaz bekliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, küresel ısınma 2 derece artması, güneşteki patlamaların maksimum seviyeye çıkması ve Doğu Pasifik'teki sıcak hava akımı El Nino'nun da etkisiyle 2012 yazının oldukça sıcak geçeceğini söyledi.  
 
5-6 DERECE DAHA FAZLA
 
Soğuk hava akımı La Lina nedeniyle geçen yılın oldukça serin geçtiğini anlatan Prof. Dr. Orhan Şen, "Ancak nisan ayından itibaren El Nino'nun etkisine giriyoruz. Bu nedenlerle sıcaklığın fazla olması bekleniyor. Geçen yıla göre 5-6 derece daha sıcak olur" dedi. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin sıcak hava dalgasından en fazla etkilenen bölgeler olacağını aktaran Şen, özellikle de nemin fazla olduğu İstanbul'a dikkat çekti.
 
ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR
 

2003 yılında Avrupa'da aşırı sıcaklık yüzünden 35 bin kişi öldüğünü hatırlatan Şen sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca yine sıcak geçen 2009 yazı için yaptığımız ve sıcaklığın sağlık üzerinde etkilerini araştırdığımız çalışmada çarpıcı bulgulara rastladık. 2009 yaz aylarında önceki yıllara göre beyin kanaması vakalarının önemli ölçüde arttığını saptadık. Bilhassa iç kesim olduğu için Kartal bölgesi ölüm vakalarında önde gittiğini öğrendik. Prof. Şen, bu dönemlerde kalp, damar ve beyin hastalıkları gibi risk grupları dikkat etmesi ve güneş ışınlarının dik açıyla vurduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaları gerektiğine işaret etti.
 
Hortum yine işçileri vurdu
 

Elazığ'ın Maden ilçesindeki bir yol yapım şantiyesinde meydana gelen ve 6 işçinin ölümüne neden olan hortumun bir benzeri bu kez Mersin Silifke'de ortaya çıktı. Taşucu beldesinde meydana gelen hortum, Şanlıurfa'dan gelen tarım işçilerinin kaldığı çadırların bir bölümünü yıktı. Sabah denizden gelen hortum, 150 kişinin kaldığı 30 çadırdan 7'sini yıkılmasına yol açtı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Meteoroloji yetkilileri su hortumlarının genellikle Akdeniz kıyılarında bazen de Karadeniz'de görülebildiklerine işaret ederek, bu hortumların ne zaman oluşacakları konusunda tam bir tahmin yapmanın güç olduğunu söyledi.
 
 Kayıplar için 3 boyutlu cihaz getirildi
 
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki 61 yıllık köprünün köprünün çökmesiyle sulara gömülen 14 kişiden 6 gündür haber yok. Bu nedenle aramalarda yüksek teknolojili cihazlarda kullanılmaya başlandı. Dolgu çalışmalarının devam ettiği alanda 3 boyutlu su altı cisim görüntüleme cihazı bulunan bot suya indirildi. Bot köprünün 300 metrelik çevresinde su altında arama çalışması yaptı. Köprü bloğunun kaldırma çalışmaları sırasında ırmak içine ağ gerileceği ve deniz polisi balık adamlarının ağın diğer tarafında bekleyecekleri ve cesede ulaşmaları halinde müdahale edecekleri de belirtildi.
 
bugün


Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,334 µs