En Sıcak Konular

Evren ve Şahinkaya'ya 'Haberal yöntemi'

12 Nisan 2012 08:40 tsi
Evren ve Şahinkaya'ya 'Haberal yöntemi'
12 Eylül duruşmasına hasta oldukları sebebiyle katılmayan sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için Adlî Tıp Kurumu'nun yol haritası belli oldu.

Eğer sanıklar muayene için Adlî Tıp'a gelmezlerse, kurum yetkilileri muayene için Evren ve Şahinkaya'nın yattığı GATA'ya gidecek. Bu yöntem, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal için de uygulanmıştı.
 
12 Eylül askerî darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın Adli Tıp incelemesi başladı. İnceleme, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gönderdiği tıbbî belgeler üzerinden yürütülecek. Bu süreçten sonra Evren ve Tahsinkaya'nın muayeneden geçirilmesi söz konusu. Burada iki yöntem devreye girecek. Evren Ankara, Şahinkaya da Haydarpaşa GATA'dan İstanbul Adli Tıp Kurumu'na getirtilecek. Her iki isim de kurul önünde muayene edilecek. Eğer bu gerçekleşmezse iki sanık bizzat yattıkları hastanelerinde ziyaret edilecek.

Daha önce Ergenekon tutuklu sanığı Mehmet Haberal, uzun süre kaldığı İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde bu şekilde muayene edilmişti. Evren ve Şahinkaya'nın muayene sonuçları ve eldeki tıbbî belgeler ışığında yeterli kanaat getirilmezse bağımsız bir hastanede kontrolden geçirilmesi de gündeme gelecek. İki sanık, öncelikle Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere gönderilecek ve tıbbî kontrolden geçirilecek. Tüm bulgular sonucunda hazırlanan nihai rapor mahkemeye gönderilecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkeme-si'nin savcısı Kemal Çetin, geçtiğimiz hafta Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın duruşmada hazır bulunmalarının sağlıkları açısından hayati tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusunda İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor aldırılmasını istemişti. Evren, Ankara GATA'da kalp, şeker, tansiyon ve mide rahatsızlıkları, Şahinkaya ise parkinson hastalığı sebebiyle Haydarpaşa GATA'da yatıyor. Adli Tıp Kurumu, öncelikle mahkemeden gelen tıbbî belgeleri inceleyecek. Bundan sonra eğer gerek görülürse Evren ve Şahinkaya'nın muayeneleri gerçekleşebilecek. Her iki sanık, ya Adli Tıp'ta ya da yattıkları hastanelerde muayene edilecek. Bu da yetersiz görülürse bağımsız bir hastanede tekrar test ve tahlilden geçirilecekler.

Geçmişte çok tartışma konusu olan Ergenekon'un tutuklu sanığı Mehmet Haberal da yattığı İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde muayeneden geçirilmişti. Bunun sebebi ise enstitünün Haberal'la ilgili verdiği rapor olmuştu. Haberal için, 'potansiyel ölüm riski taşıdığı, hareket ettirilmesinin tıbben mümkün olmadığı' yönünde karar verilmişti. Bu süreçte Adli Tıp Kurumu tarafından hastanede yapılan muayene sonucunda Haberal'ın Enstitü dışında bağımsız bir hastanede tekrar incelenmesine karar verildi. Bunun üzerine Haberal, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde test ve tahlile tabi tutuldu. Bunun sonucunda hazırlanan raporda, Haberal'ın cezaevinde kalmasında sakınca bulunmadığına karar verildi.
 
zaman


Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs