En Sıcak Konular

Oran, Brüksel'de Erdoğan’a yüklendi

11 Nisan 2012 20:41 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Umut Oran, Brüksel’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Oran, "Sayın başbakan bulanık suya balıklama atladı. Sanki rol çalmaya çalıştı.’’ yorumunda bulundu. CHP’nin ise tutarlı bir çizgi izlediğini savunan Oran, ‘‘Biz CHP olarak hep tutarlı bir pozisyon izledik. Sayın başbakan gibi hiçbir zaman zikzak yapmadık.’’ dedi.
 
Umut Oran, Avrupa Parlamentos'nda (AP) Türkiye Dostları Grubu tarafından düzenlenen toplantıda CHP'nin Avrupa vizyonunu anlattı. AP’deki konuşmasında Oran, 2023 yılına kadar CHP’nin projelerinden söz ederken, Türkiye’de AK Parti iktidarının totaliter bir idare olduğunu iddia etti. Ergenekon davaları bahane edilerek çok sayıda gazeteci ve milletvekilinin haksız yere tutuklu bulunduklarını öne süran Oran, özel yetkili mahkemelerin de antidemokratik olduğunu söyleyerek bu mahkemelerin hükümetin güdümünde olduğunu iddia etti. Toplantıda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ile Avrupa Parlamentosu'nda Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda da birer konuşma yaptı. Helene Flautre güçlü bir muhalefet partisinin demokrasilerde vazgeçilmez unsurlardan olduğunu aktarırken, Swoboda demokratik değerlerin savunulmasının askerlere düşmediğini vurgulayarak asker sivil ilişkilerinin normalleşmesinin öneminden söz etti.
 
Toplantı çıkışında Türk basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bir soru üzerine, Suriye krizini değerlendirdi. Oran, şunları söyledi: ‘‘Bizim pozisyonumuz baştan beri aynıdır. Bizde öyle zikzak olmaz. Zikzak sayın başbakanda olur. Başbakan dün başka yapar, bugün başka yapar. İsrail’de barış ödülü aldı, sonrasında neredeyse savaş gemilerini oraya çıkartıyordu. ‘Kardeşim’ dediği Libya lideri ile sarmaş dolaş resimler verdi, sonra da ilk arkasını dönen oldu. Suriye konusunda da ailece görüştükleri, özel ilişki içinde oldukları bir süreçten şimdi böyle bir sürece gelindi." dedi.
 
CHP'nin ise başından beri, Suriye'de insan hakları ihlali ve demokrasi ile ilgili ciddi sorunlar olduğunu kabul ettiğini ifade eden Umut Oran, Esed rejimin sivil halka uyguladığı yönetim anlayışını benimsemediklerini dile getirdi. Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusunda uluslararası örgütleri beklemeden, barış dilini geliştirmek için çaba harcamadan "bir anlamda bulanık suya balıklama atladığını" öne süren Oran, "Bilemiyorum ama, sanki rol çalmaya çalıştı. Bunun maliyetini bölgeye ve Türkiye’ye düşünmedi.’’ şeklinde konuştu. Oran, ‘‘Bugün artık uluslararası örgütler devreye girmiş durumda. Herkes çaba gösteriyor ki barış olsun. Bir savaş olursa yüz binlerden bahsediliyor. Nasıl durdurulacağı bilinmiyor. Irak ve Afganistan’ın durumu ortada." dedi. Oran, Başbakan Erdoğan'ın ise yangına körükle gittiğini savundu.

cihan


Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs