En Sıcak Konular

Atalay: Sınırı geçen Suriyeliler artık bizimdir

11 Nisan 2012 17:38 tsi
Başbakan Yardımcısı Atalay, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak, ''Gerek sınır bölgesinde sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye'den Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşları, Türkiye'nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik'' dedi.

BM-Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Hatay'daki incelemelerden sonra yaptığı açıklamayı hatırlatan Atalay, 'plan başarısızlığa ulaştı' noktasında değiliz henüz. Karşı tarafın söyledikleri var, yapılması gerekenler var hala beklediğimiz. Suriye yönetiminin, taahhütlerine tam uymadığını görüyoruz. Bunu dünkü raporu ile de BM'ye iletti. Bu rapor da elimizde var'' diye konuştu.

Annan'ın, hazırladığı raporda ''Suriye yönetiminin şiddeti sürdürdüğünü, taahhütlerine şu anda gerektiği kadar uymadığı'' ifadelerinin bulunduğunu anlatan Atalay, Kofi Annan'ın Türkiye'ye gelmesinin, BM'nin dikkatinin o bölgeye çekilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Atalay, ''Türkiye'nin hassasiyetlerini, sebebini ve politikasını biraz daha iyi anlama yönünde bu geliş iyi oldu. Çünkü uzun sınırımızı ve sınırımızda olup bitenleri bizzat görmüş oldu. Suriye'den gelenlerle konuştu. Türkiye'ye doğru gelirken eşini yolda öldürmüşler, birinin aynı şekilde çocukları öldürülmüş, bütün bunları kendisine acılı insanlar bizzat anlatmış oldu'' dedi.

Annan'la yaptığı görüşmeye ilişkin bilgiler de veren Atalay şöyle devam etti:

''Sayın Annan'a 'Biz sizin planınızı destekliyoruz. BM, Arap Ligi ve Suriye'nin Dostları İstanbul Toplantısından da destek çıktı. Türkiye de destek verdi. Hepimiz bunun başarıya ulaşmasını destekliyoruz. Burada hiçbir tereddüt yok ama Suriye yönetiminin bugüne kadar ki siciline baktığımızda da Türkiye'ye de birçok taahhütlerde bulundu. Türkiye, işler bu noktaya gelmesin diye çok çaba sarf etti. Diplomatik, dostane yollardan ama o hiçbir vaadinde durmadı ve bu noktaya gelindi. Şimdi de sizi aynı şekilde oyalamalarından endişe ediyoruz' dedim. Bakın son günlerde elimizde veriler var. Ölü sayısı var, Türkiye'ye gelenler var. Türkiye'ye gelenlerin sayısı arttı. Sınır boyunda olup bitenler var. Bunların hepsini kendisine bir defa daha anlattım'' şeklinde konuştu.

''Suriye'den Türkiye'ye geçenlere ateş ediliyor''

Atalay, Suriye tarafından açılan ateş sonucu Türkiye topraklarındaki yaralanmalara da değinen Atalay, ''Sınırımızda böyle bir olay ilk defa oluyor'' diye konuştu.

Atalay, ''Suriye sınırı geçmek isteyenlere karşı bölgede askeri tedbirler aldı ve geçmek isteyenlere ateş ediyordu. Bu ilk defa sınırı geçtikten sonra da oldu. Yani Suriye'den Türkiye'ye geçenlere ateş ediliyor. Yaralananlar oldu, iki tanesini hayatını kaybetti. Böyle bir olay karşısında tabii ki Türkiye tutumunu, tavrını gösterdi. O gün hemen Suriye'nin Ankara'da bulunan Maslahatgüzar Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve gerekenler söylendi. Dün de Başbakanımız Çin'de basın toplantısında en ileri uyarılarını yaptı. Konu bütün boyutları ile araştırılıyor. Olayın gerçeğini iyi görmek ve dikkatli olmak lazım. Bu niçin oldu, ataş edenler kimlerdir gibi konular araştırılıyor'' dedi.

''Onların sorumluluğu bize aittir''

Atalay, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı Suriye ordusunun, Türkiye'ye kaçan Suriyelilere yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, ''Gerek sınır bölgesinde, sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye'den Türkiye'ye gelen bu Suriye vatandaşları Türkiye'nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik'' değerlendirmesinde bulundu.

Sınır ötesinde benzer bir olayın dün de gerçekleştiğine dikkati çeken Atalay, ellerindeki verilerle Suriye'de süren şiddetin ve vahşetin devam ettiğini Annan'a aktardıklarını kaydetti.

İstihbarat bilgilerine göre, 9 Nisan tarihi itibariyle ölü sayısının 130 olduğunu açıklayan Atalay, bunların devam ettiğini ve Türkiye'nin sınır boyunda bile gerçekleştiğini söyledi.

Atalay, kuşatma altında olan Halep, Hama ve İdlib kentlerinin Türkiye sınırında olduğunu ve burada yaşayanların da Türkiye'ye gelmek için can attıklarını kaydetti.

Türkiye gelmek isterken bazı Suriyelilerin saldırılar sonucu hayatlarını kaybettiklerini hatırlatan Atalay, kendilerinde son günlerde Türkiye'ye geçişlerin artacağı beklentisinin bulunduğunu söyledi.

Atalay, ''Dün 100 kişi civarında bir geçiş oldu. Geçiş çok zor. Dün kampta konuştuğumuz Suriyeliler, hangi riskleri göğüsleyerek geçtiklerini anlattılar. Helikopterlerin gözetlediğini ve hemen ateş edildiğini söylediler. Dolayısıyla sınırdan Türkiye'ye geçiş oldukça zor durumda. Uluslararası camianın farkındalığını artırmak için kampları basına da açtık. Dün Hatay'da kampları ziyaretimiz sırasında Birleşmiş Milletler yetkilileri de vardı'' ifadelerini kullandı.

AA

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs