En Sıcak Konular

Baykal bir yıl önce susmuştu!

29 Haziran 2007 14:37 tsi
Baykal bir yıl önce susmuştu! Sosyalist Enternasyonal’den atılması gündeme gelen CHP’nin lideri Deniz Baykal, Barzani ve Talabani’nin toplantıya katılmasına sert tepki gösterdi. Ancak Baykal’ın bu tepkisi “seçimlere yönelik” olarak değerlendiriliyor

Sosyalist Enternasyonal’in Başkan Yardımcısı olan Baykal katıldığı toplantıda Barzani ve Talabani’nin bulunmasına sert tepki gösterdi. Barzani ve Talabani’nin bir konuşma yapacağını öğrenen Baykal onlardan sonra kürsüye çıkıp Kuzey Irak’ı anlatacak.

Peki, Sosyalist Enternasyonal’in Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Baykal neden böyle tepki verdi? Kuzey Irak ve terörle ilgili yaşanan son gelişmelerin elbette bunda etkisi büyük, ancak Baykal’ın bu tepkisinin seçimlere yönelik olduğu vurgulanıyor. Sosyalist Enternasyonal’den CHP’nin atılması da gündemdeyken Baykal’ın bu çıkışı yapması, CHP liderinin seçmenlere “Türkiye’yi savunduğum için atıldık” mesajı verme amacı taşıdığı belirtiliyor. Ancak Sosyalist Enternasyonal’in CHP’yi üyelikten çıkarma düşüncesi eskilere dayanıyor. Sebebi ise Avrupalı Sosyal Demokratların CHP’yi artık sol bir parti olarak kabul etmemesi. Sosyalist Enternasyonal üyeleri CHP’nin sağ bir parti olduğu görüşünü sıklıkla dile getiriyor.

İyibilgi uyarmıştı

Baykal’ın neden şimdi bu çıkışı yaptığı ise geçmişte yayınladığımız iki haberle anlam kazanıyor. Tarih 29 Mayıs 2006… iyibilgi’nin test yayınına başladığı o günlerde yaptığımız bir haberde “CHP, Sosyalist Enternasyonal’den ayrılmalı” demiştik. Çünkü Baykal’ın Başkan Yardımcılığı’nı yürüttüğü Sosyalist Enternasyonal’in alt grubu, Kuzey Irak kenti Süleymaniye’de “diğer ülkelerdeki Kürtlerin, Kuzey Irak Kürtlerine etkisi” ile ilgili bir toplantı düzenlemiş, ancak Baykal bu toplantıyı engelliyecek hiçbir girişimde bulunmamıştı. Toplantıya Sosyalist Enternasyonal üyesi Kürdistan Yurtsever Birliği lideri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yerel Kürdistan Bölgesel Hükümet Başkanı Neçirvan Barzani ve Kürdistan Bölgesel Meclis Başkanı Adnan Müfti, İran Komele ve İran Kürdistan Demokrat Partisi temsilcileri, DTP Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk katılmıştı.

O toplantıdan daha fazlası var!

Baykal’ın Başkan yardımcılığını yürüttüğü Sosyalist Enternasyonal’in Süleymaniye’de düzenlediği toplantı sonrasında DTP'liler, PKK’nın Irak’taki siyasi kolunun liderleri ile bir araya geldi. 31 Mayıs’ta Baykal neyi bekliyor? diye soran iyibilgi’nin haberine göre Sosyalist Enternasyonal Kürt çalışma Grubu toplantısına katılan Demokratik Toplum Partisi Eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Erbil kentinde, Türkiye'nin kapatılmasını istediği terör örgütü PKK'nın Irak'taki partisi Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi yöneticileri ile görüşmüştü. Talabani ise aynı toplantıda PKK’nın silahlarını bırakması halinde örgüte destek vereceğini açıklamıştı.

O dönemde de Enternasyonal’in Başkan yardımcısı olan Baykal yapılan toplantıya karşı çıkmamıştı. Bu yüzden Baykal’ın şimdiki tepkisi Sosyalist Enternasyonal’den çıkarılma ihtimalini de göz önüne alarak seçime yönelik bir yatırım olarak değerlendiriliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,841 µs