En Sıcak Konular

Sabah'ı Bilgin alacak! Düdüğü kim çalacak?

29 Haziran 2007 13:53 tsi
Sabah'ı Bilgin alacak! Düdüğü kim çalacak? Burası Türkiye... Dün dündür! Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında gizli anlaşma var gerekçesiyle Sabah grubuna el koyan TMSF, "Bilgin parayı getirirse Sabah'ı geri verebiliriz" dedi.

Sabah Grubu’na bugüne kadar 2 kez el koyan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah ve atv’nin satışıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Önceki akşam atv ana haber bülteninde Ali Kırca’nın sorularını yanıtlayan Ertürk, ilk kez Dinç Bilgin’i ima ederek, “Eski borçlu borcunun tamamını getirip öderse varlıklarını geri verebiliriz” diye konuştu. Ertürk, bunu daha önce medya dışındaki sektörlerde yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Biz burada Dinç Bilgin’in borcunun tahsilinin peşindeyiz. Bir milyar doların üzerinde bir rakam bekliyoruz. Biz bugüne kadar bazı borçlar da yaptık. Bir borçlunun bize gelip borcunun tamamını ödemesi halinde varlığı devredebileceğimiz bir pozisyondayız. Bu varlık 1.5 milyar dolar da 2 milyar dolar da olsa biz borcun miktarıyla ilgileniyoruz. Üzeri bizi ilgilendirmiyor. Burada TMSF eski sahibine verecek

diye bir şey yok. Medya varlığı için değil, ama diğer konularda tahsilattan sonra iade yaptığımız oldu. Burada medyanın sürdürülebilirliği çok önemli.”

SATIŞ YÖNTEMİ BELLİ DEĞİL

Ertürk, Merkez Yayın Holding’in hisselerini de satabileceklerini belirterek, “Burada Merkez Yayın Holding’in hisselerini de satabiliriz, varlık satışı da yapabiliriz. Karar verirken, hangisinin hukuksal olarak daha tercih edilebilir ve sorunsuz olur, bunu dikkate almayı tercih ediyoruz” dedi. Ertürk, Merkez Grubu’nun hisselerinin mülkiyetine el konulmasıyla ilgili olarak “Bu daha önce uyguladığımız bir yöntem değildi. Ancak, daha önce sahip olmadığımız bir bilgi geldi. Çünkü teminat olan alacağı başkasıyla paylaşıyordu. Bu ortaya çıkınca hisse bazında da karara dönüştürdük. Ancak, bu mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı alması ihtimaline karşı atılmış bir adım değil” diye konuştu.

EN AZ 1 MİLYAR DOLAR

Satış tutarı için en az 1 milyar dolar ve üzerini hedeflediklerini ve satışı en geç yıl sonuna kadar tamamlamak istediklerini anlatan Ertürk, satış yöntemi konusunda iki paket oluşturabileceklerini, bir pakette Sabah ve atv’nin, bir başka pakette de Kanal 1 ve Takvim gazetesinin bulunabileceğini açıkladı. Ertürk, kartel ve tekel iddialarıyla devletin başka kurumlarının bu konuyla ilgileniyor olması gerektiğini kaydetti. Ertürk, yabancıya satış konusunda ise varolan sınırları hatırlatarak, “Bu sınırı nasıl aşacak? Bütün bunların tartışılması gerekecek” dedi.

 


 

‘İade edilecek eski sahip neden Turgay Ciner değil?’

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün yaptığı “Borçlarını ödemesi halinde el konulan Merkez Grubu hisselerini eski sahibi olan Dinç Bilgin’e iade edebilecek pozisyondayız” açıklaması üzerine Gazeteport, bazı soruları gündeme getirdi. İşte Gazeteport’un web sitesinde yer alan sorular:

Borcunu ödemesi halinde, Dinç Bilgin’e iadesi gündeme getirilen Merkez Grubu, Bilgin değil, Turgay Ciner’e ait. Bu durumda, iade edilecek ‘eski sahip’ neden Dinç Bilgin?

Eğer, Bilgin ile Ciner arasındaki protokole dayanılarak hareket ediliyorsa, Ciner’in bu şirketteki payı yüzde 50. Dolayısıyla Bilgin tüm borçlarını ödese dahi bu varlığın kendisine iade edilebilecek kısmı ancak yüzde 50’lik kısmı değil mi?

Bu şirketin içinde Turgay Ciner tarafından eklenmiş olan bazı çok önemli unsurlar bulunuyor. Matbaa, dağıtım gibi alanlarda Ciner tarafından yapılmış olan yatırımlar nasıl ayrıştırılacak?

Bilgin’e iade halinde, iade edilecek olan şirketin içinde hem Ciner’in hem de atv’deki ortaklık haklarına ilişkin davası nedeniyle Çukurova Grubu’nun varlıkları bulunuyor. Bu varlıkların Bilgin’e verilmesi, hukuki açıdan çok büyük sorunlara yol açmayacak mı?

Merkez Grubu’nun içinde bulunan Sabah ve atv’ye ilişkin isim hakları, Ciner ile yapılan protokolün iptali nedeniyle Dinç Bilgin’e ait olan şirketlerin üzerinde görünüyor. Bu durumda satılacak olan nedir?

a) Sabah’ın isim hakkı mı?

b) atv’nin isim hakkı ve frekansı mı?

c) atv’nin isim hakkı ve frekansı satılacak ise, bu zaten Bankacılık Kanunu 17/5 a maddesine göre, ihalesiz satışı imkanını ortadan kaldırmıyor mu?

Merkez Grubu’nun halka arzı sırasında yapılan değerlemede, şirketler için 1.4 milyar dolarlık bir fiyat ortaya çıkmıştı. Böyle bir emsal değer bulunurken, şirketlerin Bilgin’in 900 milyon dolar civarında olduğu belirtilen borcuna karşılık iadesi ne anlama gelecek? Aradaki fark ne olacak?

Borcu tahsil edildikten sonra kalan para yine borçluya verilecek. Bu durumda Bilgin’in en yüksek satışı, yani iadeyi savunması gerekmez mi? Ancak Dinç Bilgin, malın ihalesiz olarak kendisine verilmesini savunuyor. Bunun altında yatan ne?

1.4 milyar dolar emsal değeri olan bir şirket borcu karşılığında ihalesiz olarak eski sahibine iade edilecek olursa, burada oluşacak kamu kaybı ne olacak?

Turgay Ciner’in TMSF’nin el koyma uygulamasına ilişkin olarak açtığı davada idari mahkeme yürütmeyi durdurma kararına rağmen, hukuki süreç tamamlanmadı. Ciner’in bölge idare mahkemesine ve Danıştay 13. Dairesi’ne temyiz hakkı bulunuyor. Bu hukuki süreç tamamlanmadan yapılacak bir iade işlemi, fiili imkansızlık doğuran bir sonuca yol açmaz mı?

Ve en can alıcı soru:

Turgay Ciner, TMSF’ye Dinç Bilgin’in 900 milyon dolarlık borcu karşılığı olan tutarı götürüp Merkez Yayıncılık’ı geri isterse TMSF ne yapacak?

Basın tekeli operasyonu

Gazeteport, konuyla ilgili olarak hukukçuların görüşüne de başvurdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer, “Eğer Dinç Bilgin’in böyle bir parası varsa, çok yüklü miktarda mal kaçırılmış demektir” dedi. Dinç Bilgin’in böyle bir parasının olması durumunda baştan ödeme yapması gerektiğine dikkat çeken Sözüer, “Dinç Bilgin’in kredibilitesi mi arttı ki bu parayı o zaman değil şimdi bulabiliyor” dedi. Doç Dr. Sözüer, “Dinç Bey kullanılarak, aslında Türkiye’de basın tekeli için bir operasyon yapılıyor” diye konuştu.

Sabah ve atv, Doğan’a peskes cekilecek

TMSF Başkanı Ertürk’ün Sabah ve atv’nin eski sahibi Dinç Bilgin’e geri verilebileceğine yönelik açıklamalarına karşın Fatih Altaylı, AKŞAM’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Sabah ve atv’nin eski sahibi Dinç Bilgin’e geri verilmesinin aslında gazete ve televizyonun Aydın Doğan’a verilmesi anlamına geldiğini herkes biliyor. Benim elimde Bilgin ile Doğan arasında, TMSF Sabah ve atv’ye el koymadan önce imzalanmış bir sözleşmenin fotokopisi var. Bu sözleşmede Bilgin Doğan’a “Sizden almış olduğum teklifi TMSF Başkanı Ahmet Ertürk dışında kimseyle paylaşmayacağım” diye bir söz veriyor. Burada Doğan’ın amacı Bilgin üzerinden Sabah ve atv’ye sahip olup medya tekeli oluşturmak. Benim anlamadığım şey TMSF Başkanı nasıl oluyor da böyle bir olaya çanak tutuyor. Sürecin başından beri Yavuz Onursal, Dinç Bilgin’in yanından ayrılmıyor. Ergun Babahan her gün Dinç Bilgin’e gazete hakkında bilgi veriyor, Bilgin’den talimat alıyor. Bütün bunlar çok net gösteriyor ki, gazete ve televizyon Bilgin üzerinden Doğan’a verilecek.”

SIRADA ÇUKUROVA GRUBU VAR

Altaylı sözlerini şöyle sürdürdü: “Aydın Doğan’ın medya tekelini güçlendirmek için bundan sonraki hedefi ise Akşam Grubu olacak. Zaten son zamanlarda Doğan’ın televizyon ve gazetelerinde Çukurova Grubu şirketlerine karşı yapılan asılsız ve yalan haberler ortada. Doğan’ın amacı Çukurova Grubu’nu da batırıp medya tekelini sağlamlaştırmak.”

Akşam



Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,128 µs