En Sıcak Konular

Putin'in sağ kolu Yahudi Kongresi Başkanlığı'na aday!

29 Haziran 2007 13:25 tsi
Putin'in sağ kolu Yahudi Kongresi Başkanlığı'na aday! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arkadaşı Rus zengini işadamı Vyacheslav Moshe Kantor, gelecek hafta Brüksel’de yapılacak olan Avrupa Yahudi Kongresi seçimlerinde başkanlık için aday oldu. Peki, bu ne anlama geliyor? İşte Putin'in hesab

Kantor, çok sayıda Avrupa Yahudi Topluluğu’nun lideri tarafından destekleniyor; ancak azınlık bir grup Putin’in yakın bir dostunun seçilmesine karşı uyarılarda bulunuyor.

Bazı İsrailli yetkililer şemsiye organizasyonunun başkanı olarak Kantor’un, İsrail’in İran’ın nükleer silahlar geliştirmesini engelleme çabalarını zayıflatmasından korkuyorlar.

Elli dört yaşındaki Kantor ise Kremlin’le olan yakın ilişkilerinin Yahudiler için iyi olduğunu ve İran sorununun yapıcı bir şekilde çözülebileceğini söylüyor. Kantor, Kremlin’den yana olan tavrını Yusuf’un Firavun ile olan ve Tevrat’ta geçen Pers Kralı Ahasuerus’un Kraliçe Esther’le olan ilişkileriyle kıyaslıyor.

Kantor bu hafta Haaratz’e verdiği bir röportajda “Yusuf’un Mısır’daki vazifesi Yahudiler’in işine yaradı. Pers Yahudileri, Esther’in Kral üzerindeki nüfuzu sayesinde kurtarıldı. Çok güçlü bir İmparator halkın çoğunluğu tarafından seçildiğinde, biz onunla işbirliği yapmalıyız” dedi.

Kantor, şu an Avrupa Yahudi Kongresi’nin başkanlığını yapan ve başarılı internet işleriyle servetini yaratan Tunus asıllı 52 yaşındaki Fransız Pierre Besnainou’e rakip olarak seçim çalışmalarını yürütüyor.

Rusya’da doğan ve şu an İsviçre’de yaşayan Kantor, devletten bir sunî gübre şirketi satın aldıktan sonra zengin oldu. Kantor, sunî gübre firmasındaki faaliyetleri boyunca siyasete girişinden sonra, vergi kaçakçılığı ve dolandırıcılıktan hapse mahkûm edilen Rus oligark Mikail Khodorkovsky ile çekişti.

Kantor ve Benainou, dünya görüşü ve karakter olarak çok farklı olmayabilirler. Besnainou, İsrail’e göçün arttırılması için yüklü miktarda para yatıran bir siyonist. Kantor ise, daha çok ideolojik nedenlerden dolayı olmasa da 1992’de İsrail’e göç etti ve hâlâ orada bir evi var. Kantor aynı zamanda, avangard Yahudi-Rus sanatçıları üzerine uzmanlaşan bir sanat koleksiyoncusu.

Kantor, Yahudi sanatçıların yapmış olduğu çalışmaların Avrupalı genç Yahudileri ve Yahudi kültürünü cezbedecek bir yol olduğuna ve onları asimile olmaktan koruyacağına inanırken; Besnainou, göçün Avrupa’da anti-Semitizm ve asimilasyona cevap olduğunu söylüyor.

İsrailli bir yetkili Haaretz’e “İran sorunu Besnainou’in ana gündemiydi ve Avrupa Birliği’nin üst düzey yetkilileriyle yaptığı her toplantıda bu sorunu gündeme getirdi. Ancak Kantor, bizim için gizemli biri. Net olan tek şey, Kremlin’in gündeminin onun için merkezi bir role sahip olmasıdır” dedi.

Yine de sevimli başkan Moshe Katsav’ın bir danışmanı, iki aday arasında İsrail gündemine ilişkin olarak bir fark görmediğini söylüyor.

Avusturya Yahudi Topluluğu’nun başkanı Ariel Muzicant, Kantor’un Avrupa Yahudi Kongresi’ni kültür ve eğitime yönelik bir yapıya dönüştürmesinden korktuğunu söyledi

Muzicant “Avrupa Yahudi Kongresi’nin İran’a karşı gösterilen çabalarda çok önemli bir rolü var. Biz İsrail’in büyükelçileri değiliz; fakat biz devletlerimize baskı uygulayabiliriz ve tehlikeyi açıklayabiliriz. Kantor’un, hiçbir Avrupa devleti ile ilişkisi yok, kendisi bir Rus olarak görülüyor ve Rusya ile AB arasındaki ilişkiler de çok yakın değil. Avrupa Yahudi Kongresi, ilk ve en başta gelen siyasi bir yapıdır; fakat Kantor’un faaliyetleri eğitim, kültür, Kristallnacht* ve Soykırımı anma gibi şeylerdir” dedi.

Kantor ise Haaretz’e Rus ve Batılı uzmanlarla geçen ay Uluslararası Nükleer Felaketi Durdurma Konferansı’nı başlattığını ifade etti. Putin konferansa şükranlarını sundu.

İsrailli yetkililer, nükleersiz bir Ortadoğu’yu destekleyen ve İran’a karşı askeri güç kullanılmasına karşı olan Rusların ‘konferansın tonunu’ belirlediklerini ifade ettiler.

Haaretz tarafından Kantor’a, eğer tüm diğer araçlar başarısızlığa uğrarsa, İran’a askeri bir müdahaleyi destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda o “Benim kişisel fikrim farketmez. Ben konferansı başlattım; çünkü İran’a karşı Ruslar ile bir koalisyon yapmam talep edildi ve ben bunu başardım” şeklinde konuştu.

(Haaretz, 22 Haziran 2007, Putin ally is frontrunner to head European Jewish Congress)


* "Kırık camlar gecesi" olarak da geçer. 9 kasım 1938'de Almanya'da Yahudi aleyhtarları, Alman bir memurun Yahudi biri tarafından suikasta uğraması sonucu Yahudilere karşı harekete geçerler, yakarlar yıkarlar. ve olaylar gelişir. 

Ekopolitik.org



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,814 µs