En Sıcak Konular

Baykal'ın korkunç iddiasına AKP'den yanıt:

29 Haziran 2007 11:34 tsi
Baykal'ın korkunç iddiasına AKP'den yanıt: Deniz Baykal, AKP'nin "Irak'a girmeme" karşılığında para aldığını iddia etmişti. Baykal, bu iddiasını ayrıntılandırdı. Kim? Nerede? Ne zaman? AKP'den de cevap geldi.

"Hükümet 1 milyar dolar karşılığında Kuzey Irak’a müdahale etmeyeceğine ilişkin bir uluslararası anlaşma imzaladı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin “1 milyar dolar karşılığında hiçbir şartta Kuzey Irak’a müdahale etmeyeceğine ilişkin bir uluslararası anlaşma” imzaladığını söyledi. Baykal’ın sözleri, Genelkurmay Başkanı’nın Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için siyasi karar istemesine rağmen hükümetin tezkere çıkarmaması nedeniyle Dubai anlaşmasıyla ilgili tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Önceki akşam NTV’de canlı yayında iddiayı ortaya atan Baykal, dün de Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Cenevre’ye giderken, uçakta Vatan Gazetesi'ne anlaşmanın detaylarını anlattı.

Baykal, sorulara şu yanıtları verdi:

Anlaşmanın tarafları kimler?

Türkiye ve ABD

Taraflar adına kimler anlaşmaya imza koydu?

Devlet Bakanı Ali Babacan ile ABD’li John Snow.

Anlaşma ne zaman ve nerede imzalandı?

22 Eylül 2003’te Dubai’de.

Neye karşılık imzalandı?

1 milyar dolar için.

Baykal’ın sözleriyle yeniden alevlenen tartışmaya konu olan anlaşma ABD Kongresi’nin 16 Nisan 2003’te savaş bütçesinden Türkiye’ye 8.5 milyar dolar kredi verilmesi yönünde aldığı karardan 5 ay sonra, Dubai’de 22 Eylül 2003’te ABD ve Türkiye arasında arlaşma imzalandı. Töreni Dubai’de yapılan kredi sözleşmesini ABD adına Amerikan Hazine Bakanı John Snow, Türkiye adına ise Devlet Bakanı Ali Babacan, o dönemde yaptığı açıklamada ABD ile imzalanan finansman anlaşması çerçevesinde alınacak 8.5 milyar dolarlık kredinin düşük faizle borçlanmak suretiyle sağlayacağı imkanın, toplam yaklaşık 1 milyar doları bulacağını söyledi. Ancak ABD’nin Türkiye’ye 8.5 milyar dolarlık krediye ek olarak 1 milyar dolar da hibe niteliğinde kaynak aktaracağı iddia edildi.

Kritik madde
Anlaşmanın imzalandığı gün Dubai’de yapılan açıklamada kredinin iki koşula bağlandığı açıklandı ve iki koşul “Türkiye’nin güçlü ekonomik politikaları olması” ve “Türkiye’nin, Irak konusunda ABD hükümeti ile işbirliği yapması” diye açıklandı.

Ancak daha sonra Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmemesi başta olmak üzere bir dizi şarta bağlandığı ortaya çıktı. Daha sonra hükümet Meclis’te günlerce tartışma konusu olan anlaşmada öngörülen kredinin kullanılmadığını açıkladı.


AKP'DEN BAYKAL'IN İDDİALARINA CEVAP

AKP, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ’Dubai de hükümetin imzaladığı ve 1 milyar dolar karşılığında Irak’a askeri müdahale yapmama taahhüdü’ verdiği iddiasına sert tepki gösterdi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Baykal’ın söylediklerini “ciddiyetten uzak” olarak tanımladı. Aydın, “Değil 1 milyar dolar, dünyaları verseler Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti böyle bir dayatmaya rıza göstermez. Kesinlikle böyle bir anlaşma yoktur” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, şu açıklamayı yaptı:

“Müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış. Baykal da öyle yapıyor. Bu iddia bir dönem gündeme geldi ama sonra gündemden kalktı. Böyle bir şey söz konusu değil.” Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Danışmanı ve AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Baykal’a “Haddini bil, Başbakanıma dil uzatma” uyarısında bulundu. Baykal’ın iddia ettiği 1 milyar doları Türkiye’nin hiçbir zaman almadığını belirten Bağış, “O 1 milyar dolar hibe ya da 8 milyar dolar kredi, Irak savaşından zarar gören komşu ülkelere ABD Kongresi tarafından önerildi. Ama böyle bir şart koşulunca o paraya tenezzül etmedik” dedi.



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,499 µs