En Sıcak Konular

Son seçim anketi: Terör MHP'yi nasıl "tetikledi"

29 Haziran 2007 09:07 tsi
Son seçim anketi: Terör MHP'yi nasıl GENAR'ın yaptırdığı anket çalışmasında AK Parti oyların yüzde 40.9'unu alarak birinci parti çıkıyor. CHP ve MHP'nin barajı aştığı anket, tek parti hükümetinin devam edeceğini ortaya koyuyor. Araştırmada son dönemlerde artan terör olaylarının MHP'ye pu

Kamuoyu araştırma şirketi GENAR'ın yaptığı Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'na göre AK Parti yüzde 40,9'luk oy oranıyla açık ara önde görünüyor. MHP'nin baraj sınırında seyrettiği anketin sonuçları, üç partili Meclis'te bile AK Parti'nin tek başına iktidar olabileceğini gösteriyor. GENAR, 20-26 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde 18 il ve 49 ilçede 2007 kişi ile yüz yüze görüşerek seçmenin eğilimlerini saptamaya çalıştı. 22 Temmuz seçimlerine yönelik araştırma sonucunda partilerin muhtemel oy dağılımı şu şekilde oluştu: AK Parti yüzde 40,9 CHP'nin oy oranı yüzde 22,1.

TERÖR MHP'YE YARADI

Üçüncü sıradaki MHP, aynı şirketin Mayıs ayı başında yaptığı araştırmada tespit edilen yüzde 7,3 oranındaki oyunu dikkat çekici biçimde yüzde 10,8'e çıkardı. Terör saldırılarındaki artış ve şehit cenazelerindeki gösterilere paralel bir biçimde oylarını arttıran MHP'nin yine de baraj sınırında olduğu görülüyor. Yüzde 7,6 oranındaki GP ile oy oranı yüzde 6,2 olan DP'nin barajı geçme şansı ise bulunmuyor. GENAR'ın araştırmasında bağımsızların oyu da yüzde 7,2 ulaşıyor. Bu sonuçlar AK Parti'nin tek başına hükümeti kurma şansını elde edeceğini gösteriyor.

KUZEY IRAK KAFALARI KARIŞTIRDI

Son dönemlerde sıkça konuşulan “Askerin Kuzey Irak'a girmesi” konusunda ise kamuoyunun kafası karışık. Ankete katılan 2007 kişinin yüzde 33,8'i Kuzey Irak'a hemen girilmesini isterken, yüzde 37,8'lik bir kitle sınır ötesi operasyona kesinlikle karşı olduğunu belirtiyor. Operasyonun şimdi değil de ileriki dönemlerde yapılabileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 16,1 ve herhangi bir fikir beyan etmeyenlerin oranı ise yüzde 12,3.

Anavatan'ın oyları üç partiye dağılıyor

GENAR'ın araştırmasında 3 parti barajı aşarken, Ak Parti oylarını 2002 seçimlerine göre artırarak 40.9'a yükseltiyor. Ulusalcı rüzgarın da etkisiyle CHP oylarını yüzde 22.1'e yükseltirken, özellikle artan terör olayları MHP'yi barajın üstüne taşıyor. Araştırma Anavatanlı seçmenin de beklendiği gibi Demokrat Parti'ye yönelmediğini gösteriyor. Anavatan'da en büyük kitleyi kararsızlar oluşturuyor. İkinci büyük kitle AK Parti'ye yönelmiş. Demokrat Parti'yi tercih edenler ise azınlıkta. 18-24 yaş grubundaki yeni seçmenlerin yüzde 34,7'si AK Parti'yi tercih edeceğini söylüyor. Yeni seçmenler arasında CHP'yi tercih edenlerin oranı ise yüzde 13,7.

Operasyonu en çok MHP'liler istiyor

Kuzey Irak'a girilmesi yönünde görüş belirtenlerin büyük bir kısmı Milliyetçi Hareket Partisi Genç Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy veriyor. MHP'lilerin yüzde 59'u, GP'lilerin yüzde 47'si ve CHP'lilerin yüzde 41'i “Kuzey Irak'a hemen müdahale edelim” diyor. AK Partililerin yüzde 39'u operasyonun karşısında olduğunu belirtiyor. Bu konuda fikir beyan etmeyenlerin oyu yüzde 12.3'te kalırken, askeri bir operasyon istemiyorum ama değişen koşullara göre bir sınırötesi harekat olabilir diyenler ise yüzde 16.1 olarak gerçekleşti.

Gençler harekata daha ihtiyatlı

Ankete katılan 18-24 aralığındaki gençler Kuzey Irak'a olası bir operasyona karşı daha mesafeli bir tutum benimsedi. “Türk ordusu Kuzey Irak'a bir operasyon yapsın mı” şeklindeki soruya gençlerin yüzde 42,5'i “Hayır, hiçbir zaman yapılmamalıdır” cevabını verirken, 55 yaş ve üstündeki vatandaşlarda bu cevabı verenlerin oran yüzde 33,4'e kadar iniyor. Terör olaylarındaki artış seçmenin yüzde 9,1'inin siyasi tercihini değiştirmesine yol açtı.

GP ve DP seçmeni bölündü

GENAR'ın araştırmasında ortaya çıkan bir diğer çarpıcı tabloya göre, neredeyse tüm partilerin 2002 seçimlerine göre çekirdek oylarını muhafaza ettiği yönünde. 2002 seçimlerinde AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 74'ü yeniden AK Parti'ye oy vereceklerini belirtirken, yüzde 13.5'i henüz kararsız olduklarını belirtti. CHP'ye oy verdiklerini belirten katılımcıların yüzde 75.7'si yine bu partiye oy vereceklerini belirtirken, katı lımcıların yüzde 5'i tercihini bu kez AK Parti'den yana kullanacaklarını kaydetti. En büyük çözülme ise Genç Parti ile DP'de yaşanıyor. Genç Partiye oy verenlerin yarısı başka bir partiye oy vereceklerini belirtirken DYP'de de seçmenlerin yüzde 46'sı oyunu DP'ye vereceğini kaydediyor. 2002 seçimlerinde oy kullanmayanlardan yüzde 29.6'sının bu seçimde AK Parti'den yana tercih kullanması dikkat çekti.

YENİ ŞAFAK



Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs