En Sıcak Konular

Nasır: BMGK'nın yapamadığını biz yaptık

4 Nisan 2012 10:00 tsi
BM Genel Kurulu'nun 66. dönem Başkanı Nasır Abdülaziz en-Nasır, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'la dün telefonla görüştüğünü belirterek ''Kendisinden Genel Kurul'a bilgi vermesini istedim'' dedi.

Nasır, BM'de düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
 
Suriye'deki durumdan derin endişe duymaya devam ettiğini ifade eden Nasır, Suriye hükümetinin Annan'a, 10 Nisan itibariyle askerlerini çekme, askeri operasyonlarını durdurma ve vatandaşlarına karşı ağır silah kullanmayı bırakma sözü verdiğini hatırlatarak ''Dünya Suriye'de olanları izliyor, ancak hala her gün Suriyeli vatandaşların kendi hükümetleri tarafından öldürüldüğüne dair haberler geliyor. Ülkede şiddet ve adam öldürmeler derhal durmalı. Hem Suriye hükümeti hem muhalifler, Suriye halkı için şimdi Sayın Annan'la ve ekibiyle işbirliği yapmalı'' diye konuştu.
 
Kofi Annan'ın 193 üyeli Genel Kurul'a ne zaman bilgi vereceğinin sorulması üzerine, Nasır, Annan'ın BM-Arap Birliği'nin özel temsilcisi olarak yetkisinin, Genel Kurul'un 16 Şubat'ta aldığı karardan kaynaklandığını anımsatarak ''Kendisi bize bilgi vermeyi kabul etti, en kısa sürede bunu yapmayı istiyor, ancak şu anda Sayın Annan'ın seyahatler yüzünden zamanı da çok dar. 12-13 Nisan olabilir mi diye kendisine öneride bulundum. Sayın Annan gelebilirse buraya gelecek yoksa yine video konferans yoluyla bize bilgi verebilir'' cevabını verdi.
 
Nasır, ''Bugün önem verdiğimiz konu Kofi Annan'ın 6-maddelik planının uygulanmaya konulmasıdır ve 10 Nisan da son gündür'' diye konuştu.
 
Kofi Annan'ın misyonun başarısız olmasından endişe duyup duymadığının sorulması üzerine ise Nasır, Kofi Annan'ın misyonunun son derece zor ve karmaşık olduğunu, ancak uluslararası toplumun Suriye'de olup bitenlere seyirci kalamayacağını belirtti.
 
Nasır Abdülaziz en-Nasır, ''Sayın Kofi Annan'a güvenim tamdır, kendisi çok iyi bir arabulucudur, bu zor bir görev ama onunla konuştum ve kendisi birşeyler olacağından umutlu. Ben de BM Genel Kurulunun kendisine tam destek verdiğini söyledim'' ifadesini kullandı.
 
Genel Kurulun BM içindeki rolünü artırmak için çalıştığını ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) reformuna büyük önem verdiğini de anlatan Nasır, ''Suriye'de BMGK'nın yapamadığını biz yaptık, Kofi Annan'ın bugün özel temsilci olarak görev yapmasına yetki veren BM Genel Kurulu'nun aldığı karardır'' dedi.

aa


Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs