En Sıcak Konular

Hitlerli reklama suç duyurusu

31 Mart 2012 23:33 tsi
Hitlerli reklama suç duyurusu Avrupa Yahudi Parlamentosu Milletvekili Cefi Kamhi, Nazi Almanya’sının lideri Adolf Hitler’in görüntüsünün kullanıldığı bir şampuan reklamı hakkında savcılığa şikâyette bulundu.

“Biomen ‘yüce ırk’ demek” diyen Kamhi, “Reklamda Hitler’in Yahudileri sabun yapmasının ima edilmesinin dışında bir belirginliğe rastlanmaması, soykırım suçunun ceza kanunumuzda da yer alması sebebiyle suç duyurusunda bulundum” şeklinde konuştu.
 
ESKİ Milletvekili ve Avrupa Yahudi Parlamentosu Milletvekili Cefi Kamhi, Hitler’in orijinal görüntüsü üzerine Türkçe seslendirme yapılan bir şampuan reklamı hakkında savcılığa şikâyette bulundu. Reklamdaki ürünün sahibi firma, reklamı hazırlayan ajans ve yayınlayan televizyon kuruluşlarından şikâyetçi olan Cefi Kamhi, bu reklamda hem Türkiye’de hem de dünyada herkesin başını ağrıtan bir ırkçılık söylemi gördüğünü belirterek, “Aynı zamanda bu reklam filmi Türk ve dünya Musevi vatandaşlarını aşağılamakta ve hedef göstermektedir” dedi.
 
Soykırım suçu var
 
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyette bulunan Cefi Jozef Kamhi dilekçesinde, reklamda Hitler’in ağzından “Kadın elbisesi giymiyorsan, kadın şampuanı da kullanma. Artık yüzde 100 erkek şampuanı Biomen var. Erkeksen Biomen kullanırsın” sözlerinin duyulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Nazi Almanya’sının lideri Adolf Hitler’in 2’nci Dünya savaşında Yahudileri gaz odalarında öldürdüğü, fırınlarda yaktığı, ölülerin yağlarından sabun yaptığı bilinen bir gerçektir. Hitler’in Yahudi milletine karşı soykırım suçunu işlediği 1945 Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmiştir. Soykırım suçu Birleşmiş Milletler Genel Kurul tarafından 9 Aralık 1948’de sözleşme ile tanımlanmıştır. Türkiye de bu sözleşmeyi 1950’de onaylamıştır. Ayrıca yapılan reklamın da bir nevi sabun sayılabilecek şampuan olması ve derinlemesine incelendiğinde söz konusu reklam filmi, Hitler’in Yahudileri sabun yapmasının ima edilmesinin dışında bir belirginliğe rastlanmaması ve soykırım suçunun ceza kanunumuzda da yer alması sebebiyle suç duyurusunda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur.”
 
Cefi Kamhi, 26 Mart Pazartesi günü yaptığı suç duyurusunun ardından dün de müşteki sıfatıyla ifade verdi. Kamhi, şunları söyledi: “Öncelikle Hitler ile aynı zamanda bir sabun olan şampuan arasında yıllar önce sistematik bir şekilde Hitler tarafından soykırıma uğrayan Yahudilerin aynı şekilde insan vücudundaki yağlardan sabun haline getirildiği, bununla ilgili çağrışım yapıldığı, ayrıca biomen kelimesinin de ‘yüce ırk, güçlü ırk’ anlamına geldiği ve bunun reklamda özellikle kullanıldığını gördüm.” Kamhi, sorular üzerine “Bu reklam filmi ile Museviler’in yanında toplum da rahatsız oldu. Bizim 1492’de Sultan Beyazıt’dan bu yana başlayan bir kardeşliğimiz var. Dünya barışına, kültürler arası diyaloğa uymaya çalışan Türkiye’de faşist bir reklam filmi çıkması yurt dışında Türkiye’yi zedeliyor” dedi.
 
Soruşturma başlatıldı
 
Savcılık, Kamhi’nin şikâyeti üzerine reklamdaki ürünün sahibi firma, reklamı hazırlayan ajans ve yayınlayan televizyon kuruluşları hakkında, “Kişilerin hatırasına hakaret, suçu ve suçluyu övme ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlarından soruşturma başlattı.


Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,270 µs