En Sıcak Konular

Erdoğan'ın Yeni anayasa için B planı

29 Mart 2012 16:35 tsi
Anayasa çalışmaları konusunda gelinen son nokta ile ilgili bilgi veren Başbakan Erdoğan, meselenin uzlaşmayla halledilmemesi halinde nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

Güney Kore'deki temaslarını tamamlayarak İran'a geçen Başbakan Tayyip Erdoğan, uçakta kendisine refakat eden gazetecilere iç siyasî gelişmeleri değerlendirdi.

Anayasa çalışmaları konusunda Meclis Başkanı Cemil Çiçek'le yaptığı görüşmeyi aktaran Başbakan, ciddi bir hızlanmanın olduğunu, nisan ayında metin yazımına geçilmesinin planlandığını vurguladı.

Erdoğan, meselenin uzlaşmayla halledilmesini arzu ettiğini, bu yüzden arkadaşlarına "Süreci tıkayan biz olmayalım. Herkesin kırmızı çizgileri nedir görelim, değerlendirelim." talimatı verdiğini söyledi. AK Parti'nin kırmızı çizgisini, 12 Eylül referandumundan geçen 26 maddelik paket olarak özetleyen Başbakan, bunu geri çekmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti. "Diğer partilerin kırmızı çizgileri var. Uzlaşmama riskine karşı B planınız var mı?" sorusuna ise "4 parti uzlaşamazsa, B planı, uzlaşabilen partiler ne yapabilir onu görmek olur." karşılığını verdi.

Dış basında Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacına vurgu yapan yayınlar var. Yeni anayasa çalışmaları nasıl gidiyor?

Cemil Bey'le görüştüm. Ciddi bir hızlanmanın varlığından söz etti. Nisanda yazılımına geçmeyi planladıklarını söyledi. Temennim "kesintisiz anayasa"...

Anayasa konusunda bir uzlaşmama riski var mı?

Tabii ben uzlaşmayla bunun halledilmesi yanlısıyım. Umarım Meclis'te grubu bulunan dört partinin temsilcileri, STK'ların da görüşlerini aldıkları bu komisyonda uzlaşmayı başarırlar. Bu işi tamamlayabilirlerse çok daha güçlü bir anayasa ortaya çıkar.

Diğer partilerin kırmızı çizgileri var. Bir B planınız var mı?

Arkadaşlara "Bu süreci tıkayan biz olmayalım." diye söyledim. Derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Herkesin kırmızı çizgileri nedir görelim, değerlendirelim. Kısa süre önce milletin onayından geçen 26 maddelik bir paket var. Bunu geri çekemeyiz. Bunu zenginleştirelim, buna varız tabii. 4 parti uzlaşamazsa, B planı, uzlaşabilen partiler ne yapabilir onu görmek olur.

ZAMAN

Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs