En Sıcak Konular

'Barışçıl amaçlı olduktan sonra...'

28 Mart 2012 15:16 tsi
'Barışçıl amaçlı olduktan sonra...' Tahran'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Erdoğan'dan ilk açıklama geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sadabad Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Rahimi, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

- GÖRÜŞMELER 13 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

İran'ın başkenti Tahran'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Erdoğan için resmi karşılama töreni düzenlendi. Erdoğan, Sadabad Sarayı'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi tarafından karşılandı. Erdoğan, tören kıtasını selamlamasının ardından Farsça teşekkür etti. Karşılama törenine; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı. Karşılama töreninin ardından başbaşa görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Rahimi, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile nükleer görüşmelerinin İstanbul'da yapılmasına ilişkin olarak, ''Sayın Salihi bu konuda zaten İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda Kore Zirvesinde aldığımız bilgilerle olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Sadabat Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile baş başa ve heyetlerarası yaptığı görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, ''Sayın Rahimi önemli bir adım atıldığını söyledi. Bu müzakere görüşmelerinin İstanbul'da yapılması mı olarak algılandı? Eğer İstanbul'da yapılmayacaksa son noktada tarafların görüşleri nedir? Müzakere görüşmeleri nerede yapılacak? Bölgesel konular, Türkiye'nin komşu ülkelerinde yaşanan olaylar vardı. Bu konuda iki ülkenin birbirine verdiği mesajlar nelerdir?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi özellikle son yıllarda ciddi bir artış kaydediyor. 2011 sonu itibarıyla bu rakam 16 milyar doları aşmış vaziyette. Tabii ticaret hacmi içerisinde Türkiye aleyhine bir durum söz konusu. Değerli kardeşim bu konuda 'bu aleyhte olan bu durumu dengeye getirebilecek şekilde bir çalışma yapabiliriz. Bunun için de ortaya çok ciddi bir liste koymak suretiyle bunu çözmek mümkün' dediler. Burada tabii ilgili bakan arkadaşlarımızın bu süreçte yapacakları çalışma çok önemli. Hedefimiz bu yılın ikinci yarısında Türkiye'de aynı şekilde bir toplantıyı yapabilmek. Bu toplantıyı yaparken de bakanlarımızın yapmış oldukları çalışmalar ki mesela benim Türkiye olarak İran ile ilgili görevlendirdiğim bakan arkadaşım biliyorsunuz Kalkınma Bakanımız. Yine aynı şekilde İran'ın da Türkiye ile ilgili bu konuda görevlendirdiği Cumhurbaşkanlığı ikinci Yardımcısı aynı şekilde Türkiye'deki bu süreci takip ediyor. 2015 yılı sonu itibarıyla azmetmemiz, kararlılığımız 35 milyar doları yakalamaya yöneliktir. Burada gerek doğalgaz, petrol bunlarla olan ilişkiler noktasında bakan arkadaşlarımızın kendi aralarında yapacağı çalışmalar çok çok önemli. Konuyla ilgili arkadaşlarımız bugün, en geç yarın çalışmalarını bitirecekler. Bizler bu işin nihai kararını süratle vereceğiz.

Bir diğer konu da nükleer zirveyle alakalı. İstanbul'da bu toplantının yapılmasına yönelik teklifimiz vardı. Sayın Salihi bu konuda zaten İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda Kore Zirvesi'nde aldığımız bilgilerle olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız.''

Başbakan Erdoğan, nükleer enerji konusunda batılı ülkeler tarafından herhangi bir dayatma olup olmadığına ilişkin bir soruya, ''Nükleer enerji konusunda kimseye barışçıl amaçlı olduktan sonra herhangi bir dayatma yapma hakkı yoktur. Nitekim Kore'deki toplantıda da nükleer sivil enerji noktasında, askeri enerji noktasında, bunların ortak ele alınması gündeme geldi. Tabii nükleer silahlara karşı aklıselim sahibi olan herkes normalde karşı çıkıyor. Ve böyle bir dayatmayı yapmaya da kimsenin hak ve salahiyeti yoktur'' yanıtını verdi. 

Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs