En Sıcak Konular

Profesyonel ordu? Türkiye'de?. Hala erken!

27 Haziran 2007 22:24 tsi
Profesyonel ordu? Türkiye'de?. Hala erken!

Bugün Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı'nın profesyonel orduya ilişkin açıklamaları eski bir tartışmayı alevlendirdi. Paralı askerlerden oluşacak bir TSK olabilir mi? O zamanlar erken bulunuyordu. Şimdi? Daha da erken!

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ bugün, terörle mücadelede profesyonel olarak görev yapan Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekat kadroları olduğunu vurguladı ve komando tugayının da profesyonel askerlerden oluşmasının adımlarının atıldığını açıkladı.

Bu komando tugaylarına önümüzdeki yıldan itibaren erbaş, er ve asteğmen alınmayacak. Orgeneral Başbuğ'un sözleri şunlar: "Bizim esas operasyonlarımızı komando tugaylarımız yapıyor. Komando tugayını yüzde yüz profesyonel hale getireceğiz. 6 tugay profesyonel olacak. Bu tugayda erbaş ve erler yer almayacak. Bizim mehmetçiğin kahramanlığından şüphemiz yok. Profesyonel olmasını sağlamamızın nedeni devamlılık sağlamak. Önümüzdeki yıl mayıs ayından itibaren başlayacağız eğitime. 2009 yılı mayıs ayına kadar erbaş ve er kalmayacak komando tugayında."

Bu sözler açık biçimde "askeri teknik" içeriği taşısa da, elbette profesyonel askerlik kavramı ilgi çekti. Bu ilginin bir nedeni aslında bu konunun Türkiye'de Özal döneminden başlayarak sıkça gündeme gelmesi ve tartışılması.

Son yıllarda pek anımsanmasa da Türkiye bu konuyu uzun uzadıya tartıştı ve daha o günlerde henüz erken olduğuna karar verdi. Bununla ilgili yığınla çalışma arşivlerde bulunuyor. Buna mukabil bugünkü açıklamaların profesyonel ordu havası veren duruşuna rağmen bununla ancak tanım açısından bağlantısı var.

Evet bu askerler para alacaklar ama bu yapının ortaya çıkması kurumsal bir kimlikle ilgili değil. Net olarak terörle ilgili. Bugüne kadar TSK'nın en yakındığı konuların başında terörle mücadelede tecrübelenmiş ve eğitimde zirveye ulaşmış askerlerin en iyi zamanlarında, en çok işe yarayacak anlarda terhis olup gitmeleri.

Öyle ki askerlik süresinin uzatılması dahi bu kaybı gidermiyor. İşte bu sorunun aşılmasının en basit ve kökten yolu, profesyonel komando tugayları. Ama halihzırdaki yapı da ortadan elbette kalkmayacak ve azalmayacak!

Peki yine de TSK'nın topyekün profesyonel orduya geçmesi mümkün mü? Bu oldukça çetrefilli bir konu. Ama genel kanı bunun için henüz erken olduğu.

Profesyonel ordular büyük maddi imkanlar istiyor ve bunun devam ettirilmesi de gerekiyor. Bir çok kişi profesyonel orduda sayısının azalmasıyla dengenin kurulabileceğini söylüyor ama bu örnek daha çok İsveç için geçerli olabilir. Yani doğal düşmanları bulunmayan ülkeler için geçerli bu argüman Türkiye için elbette geçerli değil ve bir süre daha da olmayacak gibi.

Bir başka konu ise TSK'nın zaten uzun süredir uzman erbaş alımı ile zaten bu adımı atmaya başladığı. Aslında bunlar zaten profesyonel askerler. Maaşlılar ve terhis olmuyorlar ve işlerinde uzmanlar. Yani devamlılık var.

Önemli bir meselede TSK ile Türk halkı arasındaki özel bağ. Profesyonellik bu bağın bir şekilde zedelenmesi anlamına da gelebilir. Askerlik yapmanın sadece bir "görev" değil, "hak" olarak da verildiği Anayasa'ya sahip bir ülke Türkiye. Yani böyle özel bir durum da söz konusu.

Ancak bunlar detay. Asıl mesele Türkiye'nin malum stratejik konum ve ihtiyaçlarının ve askerlik kültürüyle ekonomisinin tamamen eksiksiz bir profesyonel orduya hala izin vermemesi. Bunun için şimdilik 6 komando tugayı en iyisi.

 



Bu haber 1,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,190 µs