En Sıcak Konular

İşte Hamas'ın ele geçirdiği gizli belgeler

27 Haziran 2007 21:22 tsi
İşte Hamas'ın ele geçirdiği gizli belgeler Hamas, Gazze’de el-Fatih’e ait güvenlik karargâhlarında ele geçirdiği bazı gizli belgeleri yayınladı. Belgeler, Dahlan’ın Filistinli örgüt yöneticileri ile ilgili bilgileri İsrail'e ulaştırdığını ortaya çıkardı.

14 Haziran'da Gazze'yi kontrolüne alan Hamas, el-Fetih'e bağlı karargahlarda ele geçirdiği bazı gizli belgeleri yayınladı. “Özel” ya da “gizli” damgaları taşıyan bu belgeler, uzun süre el-Fetih bağlı güvenlik birimleri sorumlusu olarak çalışan Muhammed Dahlan'ın Hamas'a karşı casusluk yaptığını açığa çıkardığı gibi, emniyet birimlerinin, Hamas'a baskıların artırılması için yaptığı bazı tavsiyeleri de ortaya koymaktadır. Belgeler aynı zamandan, Dahlan'ın Filistinli örgüt yöneticileri ile ilgili bilgileri İsrail'e ulaştırdığını ortaya koyuyor.

Ele geçirdiği binlerce gizli belgenin sadece bir kaç tanesini yayınlayan Hamas, tüm belgeleri Mekke"de yapılan ittifaka bağlı olarak, her hangi bir örgüte bağlı olmadan oluşturulacak Filistin güvenlik birimlerine teslim edebileceğini ifade etti.

Belgeleri birer “hazine” olarak tanımlayan Hamas yetkilileri, söz konusu belge ve kayıtlarla, bazı el Fetih subaylarının Hamas hareketi yöneticilerinin öldürülmesine karıştıklarının da ispatladığı açıkladı. Hamas"ın, Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas"ın ve Dahlan"ın karargahlarında ele geçirdiği binlerce gizli belge, İsrail tarafından “Yüzyılın Felaketi” olarak yorumlanmıştı. İsrail, belgelerin İran ve Suriye"nin eline geçmesinden endişe ettiğini belirtmişti.

Bu belgelerin İsrail'in yabancı istihbaratlar ile ortak operasyonlarını, İsrail'le ortak çalışan Filistinli yetkililerin adlarını, işbirlikçilerin isimlerini ve silah-kara para transferi ile ilgili bilgileri ihtiva ettiği vurgulandı. Belgelerin tümünün tasnif edildiğini belirten Hamalsı yetkililer, çok önemli bilgi ihtiva eden belgelerin yayımlanmasının bölge için şimdilik iyi olmayacağını belirttiler.

El Fetih'e ait üslerde yapılan aramalarda Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yöneticileri ve bazı el-Fetih güvenlik güçleri komutanlarına ait seks kasetleri de ele geçirildiği bildiren Hamas yetkilileri, “Şu anda bunları kullanmayı etik olarak düşünmüyoruz, ama sonra ne olur bilemiyoruz” dedi. Hamaslı yetkililerin verdiği bilgiye göre, bu kasetlerin El Fetihle işbirliği yapılmasını sağlamakta şantaj için kullanıldığını söylediği belirtildi. Ancak bu kişilerin isimleri ya da akıbetleriyle ilgili bilgi verilmedi.

İşte O belgelerden bazıları:

Birinci belge; Şubat ayında hazırlanmış olan bu belge, el-Fetih"e bağlı bir askeri birimin sahip olduğu iki topu Hamas"a karşı kullanabileceğine dair, izinin verildiğini ifade etmektedir.
İkinci belge; Elle yazılmış, emniyet birimlerinin, Hamas"a bağlı “Şehid İzzeddin el-Kassam Tugayları” eski kadısı Dr. İbrahim Mukaddime"yle, doksanlı yıllarda göz altına alınması esnasında şaptığı sorgunun bir kısmını içermektedir. Bu vesika, Abdulaziz Rantisi, Muhammed Dayf gibi Hamas ileri gelenlerine yönelik yapılan sorgulamalarda hazırlanan belgelerden sadece bir tanedir.
Üçüncü belge; Geçen Mart ayında Kasam Tugayları yürütme kurulunun yaptığı bir toplantı hakkında bilgiler içermektedir. Belge toplantıya katılan her şahsın ismi, toplantının yeri ve zamanı hakkında bilgi vermektedir.

Dördüncü belge; el-Fetih'e bağlı bir grubun Gazze'nin güneyinde Hamas'ı gözlemlemek için kurulan bir askeri birim hakkında bilgiler içermektedir.
Beşinci belge; Bu belgenin üzerinde her hangi bir tarih bulunmamaktadır. Belge, Hamas hakkında yapılan bir araştırmayı belgelemektedir. Yazıda Hamas'ın Mahmud Abbas yönetimindeki el-Fetih hareketine karşı izlediği siyaset irdelenmekte ve içeriğinden son dönemlerde yazıldığı anlaşılan belge, Hamas'ın ülkedeki istikrarı bozabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Hamas'tan bir yetkili, yayınlanamayan diğer belgeler arasında, “Hamas'ın silah depolarının bulunduğu yerler, Hamas"ın kriz ortamlarında önemli haberleri iletmek için tespit ettiği noktalar belirtmektedir” dedi.

Başka bir belgede ise Muhammed Dahlan"ın doksanlı yıllarda emniyet birimleri bakanlığına geldiğinde istihbarat genel müdürlüğüne tutuklanan Hamas üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda, Hamas hakkında yazdığı düşüncelerini yansıtmaktadır.

dünya bülteni



Bu haber 914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,341 µs