En Sıcak Konular

Oxford ve Harvard Türkiye'ye geliyor

27 Haziran 2007 16:50 tsi
Oxford ve Harvard Türkiye'ye geliyor  
'Oxford vardı da biz mi okumadık?' sözü tarihe karışıyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Harvard, Oxford, Cambridge gibi dünyanın en saygın ve kaliteli üniversitelerinin Türkiye'de kampüs açarak eğitim yapabileceğini söyledi.

Tuncer Çetinkaya'nın haberi:

Milli Eğitim Bakanı Çelik, gazetemizi ziyaretinde AK Parti'nin eğitimle ilgili taahhütlerini anlattı. Çelik "Oxford, Harvard gibi üniversitelerin kampüs kurması projesi de hedefimizin bir parçası." dedi. 
 
CHP'nin 'ÖSS kalkacak' vaadini 'uçuk ve yalan' diye yorumlarken, AK Parti'nin Anayasa değişiklikleri sırasında YÖK reformunu da gerçekleştireceğini kaydetti. Yükseköğretim çağındaki nüfusun 10 yıl içinde 7-8 milyona çıkacağına dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı, bunun önlemini şimdiden almak gerektiğini ifade etti. Çelik, "Son 4 yılda 39 üniversite açtık. Üniversiteleri cazip hale getirip Ortadoğu ve Türk dünyasından öğrenci çekeceğimiz gibi küresel yükseköğretime kapıları açacağız. Oxford projesi de bu hedefimizin bir parçası." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, dün Zaman'ı ziyaretinde Genel Yayın Müdürümüz Ekrem Dumanlı ve Genel Yayın Müdür Yardımcımız Mehmet Kamış'a seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi. AK Parti'nin eğitimle ilgili taahhütlerine açıklık getirirken, özellikle yükseköğretim konusundaki projelerin önemine işaret etti. YÖK reformunun veya meslek liselerine uygulanan katsayı eşitsizliklerinin bildirgeye yansımadığı iddialarına tepki gösteren Bakan, bunu bazı kesimlerin propagandası olarak değerlendirdi. YÖK reformunu Anayasa'yı değiştirerek yapacaklarının altını çizen Çelik, YÖK ile ilgili projeleri şöyle sıraladı: "Hükümetimiz göreve geldiğinde eğitimle ilgili 28 vaatte bulunmuştu. Bunlardan, vaat etmeyip yaptığı güzel işler dışında sadece 2 tanesini gerçekleştiremedi. Biri YÖK reformu, diğeri eğitimin önündeki engellerin kaldırılması idi. Şimdi seçim bildirgemize yeni Anayasa yapılacağı ve köklü reforma gidileceği sözünü koyduk. Anayasa'nın 130 ve 131. maddeleri YÖK ve yükseköğretim sistemini düzenliyor. Biz bunları değiştireceğiz. Bu sayede üniversiteler idari ve mali özerkliğe kavuşacak. YÖK ve ÖSYM yeniden yapılandırılacak. Eğitimin önündeki engeller de kalkacak"

CHP ve bazı partilerin ÖSS'yi kaldırma sözünü 'gerçekleşemeyecek, uçuk bir vaat' olarak gören Çelik, "ÖSS'nin şekli veya adı değişebilir; ama ÖSS kaldırılamaz. Bu tür olmayacak vaatler yüzünden siyaset yıpranıyor." eleştirisinde bulundu. AK Parti'nin ÖSS'de ve Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) yapılan değişiklik gibi bir değişikliği hayata geçireceğini vurgulayan Çelik, "Biz lise 2'den itibaren her yıl bir sınav yaparak çocukların kaderini buna endekslemeyeceğiz." dedi.

'AK Parti dışındakiler bölgesel parti'

Milli Eğitim Bakanı, Zaman'ı ziyaretinde partilerin mitinglerini ve seçim çalışmalarını da değerlendirdi. AK Parti dışında bütün partilerin 'bölgesel' olduğuna vurgu yapan Çelik, CHP'nin sadece sahil şeridinde, DTP'nin Güneydoğu'da, MHP'nin de biraz Orta Anadolu'da gözüktüğünü söyledi. Hüseyin Çelik bu görüşlerini şöyle açıkladı: "CHP Diyarbakır'da miting yapamıyor. O zaman sen Türkiye'nin partisi değilsin. AK Parti'nin Tunceli ve Iğdır dışında bütün vilayetlerden milletvekili var. Bu seçimde bu iki ilden de milletvekili çıkaracağız. Ben AK Parti'nin 17 mitinginden 9'una katıldım. Bizim mitinglerimizde meraklı kalabalık yok, ilgili ve kararlı topluluk var." Çelik, açıklamalarının sonunda ise MHP'ye yüklendi: "Daha önce 'Apo'yu asacağız' diyerek yüzde 18'le hükümet oldular. Şimdi de terörden medet umuyorlar. Göreceksiniz MHP'nin güçlü olduğu iddia edilen Orta Anadolu'da da MHP'yi katlayan oylar alacağız."

AK Parti eğitimde reformları devam ettirmek istiyor

AK Parti'nin 22 Temmuz milletvekili genel seçimi için hazırladığı seçim bildirgesinde eğitimde çok sayıda yeniliğe imza atılacağına vurgu yapılıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

Anayasa değişikliği ile YÖK ve üniversite reformu gerçekleşecek.

Okulöncesi eğitimde yüzde 25 olan okullaşma yüzde 50'ye çıkartılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatı yönetim sistemi değiştirilecek.

İlköğretimde tekli öğretime geçilecek ve sınıf mevcutları 30'a indirilecek.

Yurtdışında eğitim görmüş yerli ve yabancı akademisyenlerin Türkiye'ye gelmesi teşvik edilecek.

Her üniversiteye bir teknopark kurulacak.

Bilim insanlarının özlük hakları iyileştirilecek. 
 

zaman



Bu haber 354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs