En Sıcak Konular

"Bölge halkı potansiyel terörist değil!"

27 Haziran 2007 16:06 tsi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Psikolojik harekatta çok yetersiziz. Devlet çapında organize edilip uygulanması gerekir" dedi ve ekledi: "Bizim bölge halkı ile ilişkilerimiz çok önemli. Bölge halkını hiçbir zaman potansiyel terörist ola

Orgeneral Büyükanıt, teröristlerin yurt dışındaki işbirlikçileri ile ilgili bir soru üzerine, işbirlikçilerle mücadelenin iki yönü bulunduğunu belirterek, işbirlikçilerin genelde kent yerleşim yerlerinde bulunduğunu, buraların da büyük oranda polisin kontrol bölgesinde olduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt, "Terörle mücadelenin en kilit mücadelesi, işbirlikçilerle mücadeledir" diye konuştu.

Müttefik ülkelerin teröristlere sağladığı dış desteğin çekilmesi yönünde bir talepleri olup olmadığı sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, bu konuyu her ortamda gündeme getirdiklerini, katıldıkları askeri toplantılarda, yaptıkları ikili görüşmelerde, her platformda anlattıklarını söyledi.

Psikolojik harekatla ilgili bir soruyu yanıtlarken de Orgeneral Büyükanıt, PKK'nın daha iyi psikolojik harekat yürüttüğünü, çünkü elini kolunu bağlayan olmadığını kaydetti.

Terörle mücadelede basının fonksiyonunun, tanktan, tüfekten çok daha önemli olduğunu vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, "Çünkü, kamuoyunun desteğini almadan bunu yürütemezsiniz. Bazen bilmeden teknik hatalar yapılabiliniyor. Büyük siyah puntolarla, 'beş asker şehit' diye yazılıyor. Haberin en dibinde sekiz teröristin de öldürüldüğü yazıyor" diye konuştu.

Sınırda tampon bir bölge oluşturulup oluşturulmayacağı sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, "Çok sık tartışılıyor. Tampon bölgeden benim haberim yok" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, teröristlerin bölgedeki altyapısının genişleyip genişlemediği sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti:

"Elimizde çok somut veriler yok. Altyapı genişliyor mu, daralıyor mu bilemiyoruz. Ama bizim bölge halkına bakışımız çok önemli. Biz hiçbir zaman bölge halkını potansiyel terörist olarak görmedik."

Orgeneral Büyükanıt, ekonomik sıkıntıları, terörün başlıca nedenlerinden biri olarak görmediğini belirterek, "Diyarbakır'da devlet eliyle ev sahibi yapılmış ve en çok destek gören mahallelerden teröristlere desteğin sürdüğünü" anlattı.

Orgeneral Büyükanıt, geçici güvenlik bölgeleriyle ilgili de bilgi verdi. Bu güvenlik bölgelerinin Türkiye'nin pek çok yerinde zaman zaman ilan edildiğini anlatan Orgeneral Büyükanıt, "Hava kuvvetleri eğitim yapsın diye, veya teröristlerin çok sık geldikleri yerleri kontrol altına almak için yapıyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Türkiye-ABD ilişkileri hakkındaki bir sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, Irak'ta şu anda hakim olan gücün ABD olduğunu, merkezi hükümetin fazla bir gücünün bulunmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Tabii ki, ABD'den farklı istek ve taleplerimiz var. İkinci Körfez harekatı başladığında ABD, Saddam'a saldırmadan Irak'taki İran yanlısı bir köye saldırdı. Terörle mücadelede çifte standart uygulanmaması lazım. Taliban da, PKK da teröristtir. Burada ABD'nin PKK ile mücadelede yeterli desteği verdiğini şu anda söyleyemeyiz" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, "ABD'den bir şey bekliyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken de "ABD ile uzun bir geçmişimiz var. Türkiye, PKK konusunda çok daha fazla bir desteği hak ediyor. Ama karşılanmış değil, şu ana kadar" dedi.

Bir gazetecinin, "Silahların bırakılması, siyasete katılınması çözüm müdür?" sorusunu yanıtlarken Orgeneral Büyükanıt şöyle konuştu:

"Teröristle bir kere pazarlık olmaz. Terörist, amaçlarını şiddetle almayı amaç edinmiş. Şiddetle can alan bir örgüt. Bir tek şey vardır, gelip Türk adaletine teslim olsun. Olay budur. Dağda silahla dolaşıp, devletle pazarlık olmaz. İllegal bir örgüt ya pişman olarak adalete teslim olacak veya mücadeleye devam edecek. Silahla dayatarak talepte bulunması uygun olmaz."



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs