En Sıcak Konular

Hukuk patladı, demokrasi çatladı

27 Haziran 2007 15:34 tsi
Hukuk patladı, demokrasi çatladı TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararının gerekçesi ile ilgili olarak “Anayasa’nın omurgası kırılmıştır. Hukuk patlatılmıştır, demokrasi çatlatılmıştır. Bu karar çok ağır bir karardır” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı seçimi konusunda “367” şartının aranmasına ilişkin gerekçeli kararını değerlendirdi. Kuzu, “Karar hiç inandırıcı ve tatminkar değil. Bildiğimiz, hiç kabul etmediğimiz gerekçeler. CHP’nin gerekçelerini aynen yazmış göndermiş. Kararda, üyelerin bir katkısı yok” dedi. 

Gerekçeli kararda, Tülay Tuğcu’nun yazdığı muhalefet şerhine dikkati çeken Burhan Kuzu, “Muhalefet şerhi doğrudur. ‘Bu davaya biz bakamayız, Meclis kararıdır’ diyor. Bu doğrudur. Ama Anayasa Mahkemesi eskiden beri böyle bir yol tutturmuş. Meclis kararlarına ilişkin davalara bakıyor” dedi.

1982 Anayasası için Anayasa kitaplarında “Tıkanıkları giderici çözüm yolları bulmuştur” denildiğini anlatan Kuzu, “Meclis Başkanı seçiminde, Cumhurbaşkanı seçiminde, iki Meclis usulünde, yani 1982 öncesi ne kadar tıkanmışlık varsa hepsine bir çözüm getirilmiştir” diye konuştu.

‘FIRSATÇILARA İMKAN VERİLMEMELİ’
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, “Maalesef Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki yorum aynen 1961’deki mantığa dönüşmüştür. Çoğunluğu, azınlığa mahkum etme gayretidir. Bu, bugün için sağlanmıştır. Türkiye aynen 1980 öncesi tıkanmış döneme dönmüştür. Halbuki 1982 Anayasası’nın amacı bu değildi. Bir an önce bu yanlış yorumlara meydan verilmeyecek Anayasanın getirilmesi gerekir. Bu Anayasanın yeniden baştan sona yazılması gerekir. Bu Anayasa’nın dili, dünyanın en kötü anayasasıdır. Böyle yanlış yorum yapanlara, fırsatçılara imkan vermemek gerekir” dedi.

‘ZORLA UZLAŞMA OLMAZ’
Anayasa Mahkemesi’nin, kararında kendi gerekçelerini kuvvetlendirmek için “184 ile Meclis Başkanı seçilir” dediğini hatırlatan Kuzu, şunları söyledi: “Bu mantık, bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Aynı şey Cumhurbaşkanı için de var. Ne değişiyor anlamak mümkün değil. O günkü Meclis zabıtlarına, tartışmalarına baktım, hiçbir yerde ’367’ denmiyor. Çok açık olarak ’184’ deniyor. Anayasa’nın omurgası kırılmıştır. Hukuk patlatılmıştır, demokrasi çatlatılmıştır. Bu karar çok ağır bir karardır. ‘Anayasa uzlaşmaya zorluyor, mecbur kılıyor’ diye bir şey yok. Hiçbir metin kimseyi uzlaşmaya mecbur kılamaz. Uzlaşma gönül işidir. Zorla uzlaşma olur mu? Böyle bir şey olabilir mi? Getirdiği 4 aşamalı seçimle ‘uzlaşmayı sağlayın’ mesajı verilmiştir; Doğrudur. Ama son turda ’276 ile seç’ diyor. Orada uzlaşmayı zorlayan ne? En sonda deniliyor ki ‘Cumhurbaşkanını seçemezsen seçime gidersin’ diyor. ‘Ama illada 367 bir araya gelir’ diye bir şey yok.”

NTV



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,792 µs