En Sıcak Konular

İran'da vatandaş benzinliklere saldırdı

27 Haziran 2007 14:20 tsi
İran'da vatandaş benzinliklere saldırdı OPEC ülkeleri arasında 2. büyük petrol üretecisi olan İran'da benzine kota konulmasına kızan bazı vatandaşlar, kamu binaları ve benzin istasyonlarına saldırdı.

İran'da benzine kota konulmasına kızan bazı vatandaşlar, kamu binaları ve benzin istasyonlarına saldırdı. Yarı resmi Fars haber ajansının bildirdiğine göre, Petrol Bakanlığı'nın dün gece geç saatlerde benzine kota uygulamasını başlattığını duyurmasının ardından, benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Ellerindeki bidonlarla ucuz benzin stoklamak isteyenlerle görevliler arasında tartışma yaşanırken, uygulamaya tepki gösteren bazı vatandaşlar, banka, devlet marketleri ve benzin istasyonlarına saldırdı.

Tahran'ın doğusunda bir benzin istasyonu ateşe verilirken, bazı devlet marketleri de yağmalandı. Polis ve gönüllü milis teşkilatı (Besic) üyelerinin müdahale ettiği olayların, sabaha kadar sürdüğü belirtildi. Tahran'daki bazı benzin istasyonları belirsizlik yüzünden satış yapmazken, protestoları dikkate birkaç milletvekili de uygulamanın durdurulması için teklif sundu. İran'ın diğer şehirlerinde de gece boyunca benzine kota uygulamasına protestolar yapıldığı belirtiliyor.

İran Petrol Bakanlığı, yüzde 25 oranında zam yapılan benzine, dün geceden itibaren kota koymuştu. Kota uygulamasına göre, motosikletlere aylık 30, özel araçlara 100, tam gün çalışan taksilere 800, yarım gün çalışan taksilere 600, devlet araçlarına da aylık 300 litre benzin verilecek. Bunun dışında benzin almak isteyenlere normalin üzerinde fiyat uygulanacak.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri arasında ikinci, dünya genelinde ise dördüncü büyük petrol üreticisi olan İran, büyük enerji kaynaklarına rağmen, kullanılan benzinin yüzde 40'ını rafineri eksikliği nedeniyle ithal ediyor. Geçen yıl ithal edilen benzine 5 milyar dolara ödeyen İran, bu yılın bütçesinde de benzin ithalatı için 2,5 milyar dolar ayırdı. Araç sayısının çok fazla olduğu İran'da günlük 75 milyon litre benzin kullanılırken, bu miktar her yıl yüzde 10 oranında artıyor.

Son yapılan zamla birlikte İran'da, normal benzinin litresi 15 YKr, süper benzinin litresi ise 21 YKr'den satılıyor. Buna rağmen İranlı sürücüler hala dünyanın en ucuz benzinini kullanıyor



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,261 µs