En Sıcak Konular

'Çin, Rusya için tehdit oluşturuyor'

22 Mart 2012 16:57 tsi
'Çin, Rusya için tehdit oluşturuyor' Rus hükümetinin hazırlattığı strateji raporunda, Çin'in Rusya için tehdit oluşturduğu belirtildi.

Rusya Başbakanı Valdimir Putin'in talimatıyla iki liberal ekonomist Yaroslav Kuzminov ve Valdimir Mau başkanlığında hazırlanan "Rusya'nın 2020 Stratejisi" başlıklı yarı resmi raporda, Çin'in, büyüyen ekonomisi ve bölgesel statüsü nedeniyle Rusya için tehdit oluşturduğu ifade edildi.

Çin'in para birimi yuanın uluslararası alanda artan etkisinin, Rusya'nın para birimi rublenin kullanım alanını sınırlandıracağı belirtilen raporun uluslararası ticaret ve dış politika bölümünde, Çin ile ilgili şu noktalara işaret edildi:

"Çin'in uluslararası alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ve ticaret hacmi, Rus şirketlerinin faaliyet alanını kısıtlıyor. Çin'in bölgedeki varlığı, Rusya'nın Orta Asya ülkeleriyle bütünleşme çabalarını engelliyor."

Ancak raporda, Asya-Pasifik bölgesinde Rusya'nın en önemli ortağının da Çin olduğu vurgulanıyor.

Ayrıca Rusya'nın, Asya'da ekonomik dengeyi sağlaması için, en büyük ticaret ortağı olan Çin'in dışında, diğer bölge ülkeleriyle de ekonomik ilişkilerini geliştirmesi gerektiği ifade ediliyor.

"Rossiya v Globalnoy Politike" (Global Politikada Rusya) dergisinin editörü Fedor Lukyanov, şimdiye kadar hazırlanan bu tür üst düzey raporlarda Çin'in tehdit olarak nitelendirilmediğini, bunun bir ilk olduğunu belirtiyor. Lukyanov, Rusya için Çin'in, hala esrarlı bir ülke olduğunu ifade ediyor.

Her ne kadar raporda Çin tehdit olarak algılansa da uzmanlar, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün temelini oluşturan iki ülkenin, çok kutuplu dünya sistemine karşı çıktığına dikkati çekiyor. Ayrıca iki ülkenin, İran ve Suriye konularında paralel hareket ettiklerinin altı çiziliyor. Çin'in Rusya için tehdit mi yoksa en önemli stratejik ortak mı olacağı tartışmaları devam ederken, yeniden SSCB dönemindeki gibi küresel güç olmak isteyen Rusya'nın, bunu ancak Çin ile yapacağı işbirliği sayesinde başarabileceği belirtiliyor.

Bu haber 1,058 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs