En Sıcak Konular

'Siyasette çok ciddi bir soğukluk var'

22 Mart 2012 12:53 tsi
'Siyasette çok ciddi bir soğukluk var' TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli ğitim Komisyonunda yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Eğitimde önemli değişiklikler yapacak olan teklifle ilgili olarak maalesef üzücü bir kısım gelişmeleri yaşadık. Tekrar ifade edeyim ki işin bu noktaya gelmemesi bakımından elimden gelen çabayı gösterdim. Bunu hiç kimse inkar edemez'' dedi.

Çiçek, ''Daha Eşit Bir Toplum İçin Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmasının Rolü Uluslararası Buluşması''ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifine ilişkin Milli Eğitim Komisyonu raporunu inceleme fırsatı bulup bulamadığını'' sorması üzerine Çiçek, bununla ilgili gerekiyorsa ileride bir açıklama yapacağını söyledi.

TBMM Başkanı olarak bir konuda gruplar arasında bir ihtilaf varsa kendisinden önceki başkanların yaptığı gibi öncelikle içtüzükte konuyla ilgili hükümler olup olmadığına baktığını dile getiren Çiçek, içtüzük çerçevesinde işlem yaptıklarını belirtti. İçtüzük'te hüküm var, ancak farklı algılanıyor ve yorumlanıyorsa veya içtüzükte herhangi bir hüküm yoksa onunla ilgili geçmişte uygulama olup olmadığının önem taşıdığını ifade eden Çiçek, içtüzük kadar Meclis uygulamalarının da yapılacak işlemler bakımından yol gösterici olduğunu kaydetti. Bunlara bakarak işlemleri tesis etmeye çalıştıklarını aktaran Çiçek, eğer bu noktada önceki başkanların yaptığı işlemler yine de gruplar arasında mevcut anlayış farkını ortadan kaldıramıyorsa o takdirde genel kurulda bununla ilgili müzakere açıldığını ve ona göre işlemlerin sürdürüldüğünü söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eğitimde önemli değişiklikler yapacak olan bu teklifle ilgili olarak da maalesef üzücü bir kısım gelişmeleri yaşadık. Tekrar ifade edeyim ki işin bu noktaya gelmemesi bakımından elimden gelen çabayı gösterdim. Bunu hiç kimse inkar edemez. Aranması gerekenleri aradım, konuşulması gerekenleri taraflarla konuşmaya çalıştık. Ama buna rağmen bir kısım üzücü olaylar da yaşandı. Bunun parlamentonun, siyaset kurumunun itibarı bakımından doğru olmadığında da hepimiz müttefikiz. İnşallah son olur. Bundan sonraki çalışmalarda bu ve benzeri görüntüler ortaya çıkmaz.

Yalnız bir şeyi gözardı etmemek lazım; bu dönem maalesef siyaset çok sert geçiyor. Türkiye olarak kışı çok sert yaşadık. Çok soğuk bir kış geçirdik. Siyasette de çok ciddi bir soğukluk var. Sert bir ortamda siyaset yapılıyor. Böyle bir noktada da Meclis Başkanı olarak tarafsızlığı korumanın ne kadar zor olduğunu biliyorum.

Çünkü eninde sonunda bir karar alıyorsunuz ve alacaksınız. Bu bir taraf bakımından kabule şayan, bir başka taraf bakımından ise eleştirilecek bir konu oluyor. Ama şunu samimiyetle kamuoyu önünde ifade ederim ki ben olabildiğince tarafsız kalmaya ve doğru olanı yapmaya çalışıyorum. Eleştirilecek yanlar olabilir bu da herkesin hakkıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus üsluptur. Üslubumuzu ne kadar doğru kullanırsak eleştirilerin haklılığı da o nispette ortaya çıkmış olur. Söz konusu konuyla ilgili de doğru olanı yapmaya çalıştım ve çalışacağım.''

-''Türkiye'nin özlediği tablonun bu olduğunu düşünüyorum''

Çiçek, bir başka gazetecinin ''Sert geçen ortam yeni anayasa çalışmalarını da olumsuz yönde etkileyebilir mi?'' şeklindeki sorusu üzerine de ''Etkilememesi için biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz'' karşılığını verdi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin omuzlarına yüklenen sorumluluğu farkında olarak süreci başarıyla götürmeye çalıştıklarını dile getiren Çiçek, ''Kimsenin gözardı etmemesi gereken husus şudur, hakikaten çok sert bir iklimde siyaset yapılıyor. Terminolojiden tutun, olaylara bakışa varıncaya kadar...'' diye konuştu. Çiçek, şöyle devam etti:

''Bunu herkes kendi tayin ve takdir eder. Kimseden onay alması gerekmiyor. Ama bu sertlik herkes tarafından dile getirildiğinde görmezlikten gelemeyiz. Türkiye'de dört siyasi parti var grup olarak Meclisimizde. Dört siyasi partinin Meclis dışında her yerde birlikte görüldüğü tek platform 'Türkiye Konuşuyor Anayasa Platformu'dur. Türkiye'nin özlediği tablonun da bu olduğunu düşünüyorum. Dört siyasi partinin birlikte 20'ye yakın büyük çatı örgütünün organize ettiği toplantılarda Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna hem bir mesaj vermeye hem de mesajın arkasında doğru bir görüntü ortaya koymanın çabası ve gayreti içerisindedir. Bunun takdir edilmesi, desteklenmesi, teşvik edilmesi gerekiyor. Birlikte Edirne'ye de Diyarbakır'a da gidiyoruz. Birlikte Erzurum'a da gideceğiz. Bu hafta Samsun'a gidiyoruz. Türkiye'nin her tarafında böylesine pozitif bir görüntüyü vermeye çalışıyoruz. Türkiye için doğru siyasetin, doğru görüntünün, doğru fotoğrafın da bu olduğu kanaatini taşıyorum. Arkadaşlarımız da bunu taşıyor.''

AA

Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs