En Sıcak Konular

İhsanoğlu askeri müdahaleye karşı

21 Mart 2012 16:59 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri, Suriye'ye ilişkin konuştu, Arap Birliği ve uluslararası problemlerin çözümünde Katar'ın etkisinin önemine dikkat çekti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye'ye askeri müdahalenin çok daha fazla yıkım getireceğini, teşkilat olarak böyle bir seçeneğe karşı olduklarını söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, TRT Kahire Bürosu'ndan Mehmet Akif Ersoy'un sorularını cevapladı.

Suriye'de de diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi bir değişimin yaşanacağını belirten İhsanoğlu, ancak bu sürecin kansız bir şekilde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

İhsanoğlu, "Bütün çabamız uluslararası camia olarak hedefimiz, daha az kan dökmek, daha az sayıda insan kaybetmek. Yani insan varlığını, ülkeyi korumak. Gayretler şu istikamette: Güvenlik Konseyi karar alamadı, vetolarla kilitlendi. Bunun aşılması için Rusya'nın da devreye girmesi, Kofi Anann'ın bizim de desteklediğimiz misyonunun neticelenmesini bekliyoruz" dedi.

Irak ve Afganistan'ı Örnek Gösterdi

Suriye'ye dış müdahale seçeneğine de kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Dışardan yapılacak askeri müdahaleye karşıyız. Yakın tarihte, gerek Irak'ta, Afganistanda, daha önce Somali'de sonra Libya'da, çok kan döküldü, pahalıya mal oldu. ülkenin alt yapısı mahvedildi. Bunların ötesinde o ülkelerin yapısı değişti. Tarihin derinliklerinden asırlar boyu devam eden dokusu ve o toplumları oluşturan mozaikler ahenk, huzur birarada yaşama kültürü yerle bir edildi. Her gün sıkıntısını çekiyoruz."

Katar ve El Cezire'nin Etkisine Dikkat Çekti

İhsanoğlu, Arap Birliği ve uluslararası problemlerin çözümünde Katar'ın etkisinin önemine de dikkat çekti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri, "Katar'ın etkisi çok enteresan. Katar'ın liderliğinden gelen bir faaliyet tarzıdır. Gerçekten küçük bir ülke, fakat insan kaynaklarını, mali kaynakları çok iyi kullanıyor. Kendi ülkesini modernleştiriyor. Uluslararısı ilişkilerden, sanata, futbola, ve siyasete kadar aktif rol oynuyor. Arap dünyasında değişimi katalize eden El Cezire etkisi çok büyük" diye konuştu.
İhsanoğlu, Mısır'daki demokratikleşme sürecinin de diğer ülkelere örnek teşkil etmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,208 µs