En Sıcak Konular

'Avustralya, Asya'nın gıda ambarı olacak'

21 Mart 2012 14:51 tsi
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, büyüyen nüfus nedeniyle 2050 senesinde dünya gıda ihtiyacı yüzde 70 oranında artış gösterecek.

Avustralya bu noktada global bir gıda üretim merkezi olmak istiyor. Avustralya Ziraat ve Kaynaklar Ekonomisi ve Bilimler Bürosu tarafından yeni yapılan bir açıklamaya göre, Avustralya 2050 senesinde tarım ürünleri ihracatını yüzde 140 oranında arttırabilme kapasitesine sahip. Ticaret Bakanı Craig Emerson, bazıları tarafından tartışmalı bulunsa da yabancı yatırımcıların yardımlarıyla dünyanın orta sınıflarını beslemede Avustralya'nın daha büyük bir rol üstlenebileceğine inandığını kaydetti.

ABC Televizyonu'na konuşan Bakan Emerson, gelişmekte olan dünya ülkelerinin orta sınıflarına gıda temin etme konusunda önemli bir merkez olmak için Avustralya'nın neler yapması gerektiğini anlattı. Ticaret Bakanı Craig Emerson, "Büyük yatırımlar gerekiyor. Biz büyük bir gıda üreticisi milletiz ve eski bir tabirle söylemek gerekirse, 'Asya'nın yemek tabağı' olabiliriz. Bu uzun bir zamandan bu yana gündemde olan bir fikir. Biz bunu gerçekleştirebiliriz. Şu anda dünyada 7 milyar insan yaşıyor. 2035 yılına kadar 2 milyar nüfus daha buna ilave olacak. Bu büyük nüfus artışına ilaveten, Asya'nın yükselen orta sınıf milletleri daha fazla oranda yüksek protein ihtiva eden gıdalar talep ediyorlar." dedi.

Emerson, Avustralya'nın bir gıda devi olmasının önündeki en büyük engelin yatırım eksikliği olduğunu belirterek, bunu aşmanın tek yolunun yabancı yatırımcıların desteğini sağlamak olduğunu belirtti. Yabancı yatırımcılar konusundaki görüşlerini de ortaya koyan Bakan Emerson, "Yabancı yatırım zaten var. Zira Avustralya tarımında, Avrupa'dan bu ülkeye göçün başlamasından bu yana yabancı şirketler tarafından yapılan yatırımlar geleneği var; ama ilave yabancı yatırıma ihtiyacımız var. Bu çiftlikleri satıp, çiftlik ürünlerini Asya'daki ülkelere kanalize etmek demek değil; sulama altyapısına yatırım yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs