En Sıcak Konular

Putin, Kırgızistan'ı Gümrük Birliği'ne davet etti

21 Mart 2012 12:15 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrasya Ekonomik Birliği (Eurasec) zirvesi sonrası eski Sovyet liderleri ile akşam yemeğinde buluştu.

Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in de katıldığı yemeğin ardından Putin, liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'le bir araya gelen Putin, Bişkek'i Rusya-Belarus ve Kazakistan arasında aktif olarak çalışmaya başlayan Gümrük Birliği'ne davet etti.

Putin Kırgız liderle görüşmesinde iki ülke ilişkilerin geliştirilmesi için yeni fırsatlar olduğuna değindi. Putin'in, Rusya ve Kırgızistan arasında siyasi ilişkilerin kurulmasının 20. yılına girildiğini sorması üzerine Atambayev, "Bunu idrak ediyoruz. Putin nasıl yanılabilir ki?" esprisi ile karşılık verdi.

Uzmanların Kırgızistan'ın Gümrük Birliği üyeliği ile ilgili çalışmalara başladığını ifade eden Putin, birlikte hedefe ulaşılacağından emin olduğunu söyledi.

Putin'in babasının ve kendi babasının tek Sovyetler Birliği için savaştığını hatırlatan Atambayev, "Elbette biz Sovyetler Birliğini yeniden inşa edemeyiz. Ancak ortak bir ekonomik alan elbette oluşturmalıyız. Kırgızistan'ın Rusya, Belarus, Kazakistan ve mümkünse Ukrayna'nın olduğu ortak ekonomik yapıda bulunmayı arzu ederiz." dedi.

Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan ve Ukrayna 18 Aralık 2011'de BDT ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın önümüzdeki günlerde Rusya parlamentosunda ve diğer ülkelerin parlamentolarında onaylanmasının ardından yürürlüğe geçmesi bekleniyor.

Diğer taraftan eski Sovyet ülkeleri Avrupa Birliği tarzı Avrasya Birliği'ni oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bunun için öncelikle Gümrük Birliği yapısı geliştiriliyor. 1 Ocak 2015'e kadar da Avrasya Ekonomik Topluluğu anlaşması imzalanacak.

cihan


Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs