En Sıcak Konular

GE Arap ortağı ile yatırım için geliyor

21 Mart 2012 11:08 tsi
Türkiyeyi güvenli liman olarak görüyorlar. Garanti Bankası’nın eski ortağı General Electric (GE), hisselerini İspanyollar’a satarak Türkiye’den ayrılmıştı. Ancak Garanti’de 5 yılda 5 milyar dolar kazanan Amerikalılar Arap ortağı Mu

Ufuk Şanlı*

Garanti Bankası’nın eski ortağı General Electric (GE), hisselerini İspanyollar’a satarak Türkiye’den ayrılmıştı. Ancak Garanti’de 5 yılda 5 milyar dolar kazanan Amerikalılar Arap ortağı Mubadala ile Türk finans sektörüne geri dönmeye hazırlanıyor

Amerikalı finans devi General Electric (GE) Capital, yeniden Türk finans piyasalarına dönmeye hazırlanıyor. 2005’te Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’ini 1.8 milyar dolara satın alarak piyasaya giriş yapan GE, elinde bulunan hisseleri 2010 yılında İspanyol BBVA’ya 3.8 milyar dolara satarak ülkeden ayrılmıştı. 5 yılda Garanti Bankası’ndan ortaklıktan kaynaklanan kâr hariç 2 milyar dolar para kazanan Amerikalılar, şimdi Abu Dabili ortakları Mubadala ile faktoring şirketi satın almak için piyasada nabız yokluyor.

Finans sektöründeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Mubadala-GE Capital ortaklığı faktoring şirketi satın almak için görüşmeler yapıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey bankacı, “Mubadala-GE Capital faktoring şirketi almak için temaslarda bulunuyor. İlgilendikleri şirketler banka iştiraki olmayan ve orta ölçekte kuruluşlar” bilgisini verdi.

8 milyar dolarlık dev

Mubadala-GE Capital, 2008 yılında Abu Dabi Devleti ile GE Capital tarafından ortaklaşa kuruldu. Ortaklar 5 yıllık zaman dilim içinde şirkete 4’er milyar dolar koymayı taahhüt etti. Şirket 2011 sonu itibarıyla bu tutarın önemli bir bölümünü bünyesinde topladı. Enerji, sulama, havacılık, sağlık ve petrol-doğalgaz sektöründeki şirketleri finanse etmeyi amaçlayan bu dev fonun Türkiye’de de faktoring şirketi üzerinden bu gruba giren şirketleri finanse etmesi bekleniyor. Şirket yöneticileri geçen yıl Ağustos ayında düzenledikleri basın toplantısında ilgi duydukları ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığını açıklamıştı.

Neden faktoring?

Faktoring sektörü son dönemde yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği sektörlerin başında geliyor. Türk ekonomisinin hızlı büyümesi, Türk şirketlerinin dinamik yapısı ve buna bağlı olarak artan finansman ihtiyacı, sektörü yabancılar açısından oldukça cazip hale getiriyor. Temmuz 2007’de İngiliz Banktoft Grubu Eko Faktoring’in yüzde 25’ini almıştı. 2008 yılında da Credit Suisse Investments yüzde 9.9 hissesini alarak Lider Faktoring’e ortak olmuştu.

Sardes Factoring Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eminsoy, faktoring sektörünün 2007’den bu yana Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetlendiğine dikkat çekerek, “BDDK sayesinde sektörle ilgili şüpheler tamamen ortadan kalktı. Şeffaflık sağlanınca piyasasının gerçek boyutları ortaya çıktı. BDDK verilerine göre sektörün aktif büyüklüğü son 3 yılda yüzde 100 büyüdü. Her yıl yüzde 30’un üzerinde büyüyen ve büyüme potansiyeli hâlâ çok yüksek olan bir sektör elbette yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor” yorumunu yaptı.

BDDK verilerine göre 2008 sonunda 7.7 milyar lira aktif büyüklüğe sahip olan faktoring sektörü geçen yıl sonu itibarıyla 15.6 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde sektörün toplam işlem hacmi de yüzde 145 büyüdü ve 28.6 milyar liradan 70.7 milyar liraya yükseldi.

Vatan*



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs