En Sıcak Konular

'Avro Bölgesi borç krizi tehditleri hafifledi'

21 Mart 2012 11:02 tsi
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ''Avro Bölgesi borç krizinden kaynaklı tehditlerin son haftalarda hafiflediğini'', ancak ABD'deki para piyasası fonlarının Avrupalı varlıklardan kaynaklı risklere maruz kalmaya devam ettiğini söyledi.



Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesi'nde bugün yapacağı konuşma metnine göre, Bernanke, gelişmelerin tehlikeyi asgariye indirdiğini, Avro Bölgesi'nin Yunanistan'a ikinci kurtarma paketini onayladığını ve özel kreditörlerin Yunanistan ile tahvil takası anlaşması yaptığını bildirdi.

Ancak Avrupa'nın, bankacılık sisteminin daha da güçlendirilmesi, bir ülkedeki sorunların diğer ülkelere yayılmasını önlemek için güvenlik duvarları oluşturulması ve ''finansal dayanakların önemli oranda genişletilmesi'' dahil daha fazla adım atması gerektiğine işaret eden Bernanke, ''Avrupa'nın finansal ve ekonomik durumundaki güçlükler sürüyor ve Avrupalı liderlerin sürekli istikrarı sağlamada taahhütlerini izlemesi önemli'' dedi.

Bernanke, Fed'in durumu yakından izlemeyi sürdüreceğini, finansal sistemin direnişini artırmak için Amerikalı ve diğer tarafların finansal kuruluşlarıyla çalışacağını ve ABD piyasalarının istikrara kavuşmasına katkıda bulunmada ellerindeki araçları kullanmaya hazır olduğunu vurguladı.

Amerikalı finansal kuruluşların Avrupa'dan kaynaklı maruz kalacağı riskleri azaltmasına rağmen, ABD para piyasası fonlarındaki varlıkların yüzde 35'inin Avrupa tahvillerinden oluştuğunu kaydeden Bernanke, ''Amerikalı finasal şirketler ve para piyasası fonlarının maruz kalacağı riskleri hafifletmek ve kısmen riskleri engellemek için zamanı var, ancak bulaşma riski bu kuruluşlar ve onların denetçileri ile düzenleyicileri için kaygı oluşturmaya devam ediyor'' ifadesini kullandı.

Bernanke, Avrupa'da durumun kötüleşmesi halinde ABD finans sektörünün sadece Avrupa'daki kredi ve yatırımlarından kaynaklı sorunlarla değil, aynı zamanda küresel borsalardaki düşüş, kredi maliyetlerinin artması ve kredi sağlamanın azalması dahil kapsamlı piyasa hareketleriyle uğraşacağını belirtti.

Fed'in 19 büyük Amerikalı finans kuruluşunu stres testinden geçirdiğini, sonuçların bu kuruluşların büyük bölümünün ters bir durumda büyük kredi kayıplarına dayanmak için yeterli sermayesi olacağını gösterdiğini söyleyen Bernanke, stres testinin, Amerikalı bankaların ''Avrupa'da ciddi bir krizden ortaya çıkabilecek ekonomik ve finansal sorunlara'' doğrudan ve dolaylı maruz kalacağı durumlar için tasarlandığını kaydetti.

Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs