En Sıcak Konular

Türkiye'ye biçilen rol

10 Mart 2012 08:59 tsi
Türkiye'ye biçilen rol Tahterevallinin istinat noktası

Her zaman ABD ile SSCB arasında bir düşmanlık olmadığını ve bu kurgunun her ikisine de yaradığını ve Avrupa’nın yarısını birisi diğer yarısını ötekinin kontrol ettiğini düşündüm.

Bu iki düşman SSCB’nin dağılma sürecine girip ekonomik sıkıntılar içine düştüğünde de yakınlaştılar. ABD’nin oradaki kıvılcımın üzerine benzin dökmesi gerekirken yangını söndüren itfaiyeci gibi davrandı. Hem ekonomik yardım yaptı hem de petrol fiyatlarını artırarak sürekli bir gelir sağladı. Günümüzdeki petrol fiyatları arz ve talep tarafından değil siyaset tarafından belirlenmektedir. Kazananlar Rusya ve çoğu ABD kontrolündeki Ortadoğu ülkeleri iken kaybedenler Avrupa ülkeleri ve Çin oldu. Her iki kanatta da istisnalar vardı ve yapılacak bir şey yoktu. İran kazanan taraftan, Türkiye de kaybeden taraflardan biri oldu.

Önümüzdeki dönemde İkinci Dünya Savaşı sonrasına benzer bir durumla karşılaşacağız. ABD ve Rusya hasım iki taraf olacak, diğer ülkeler onların etrafında toplanacaktır. Avrupa ekonomik kriz sonrası gücünü kaybedecek ve enerji ile doğal kaynaklarda Rusya ya da ABD’nin kontrolündeki bölgelere muhtaç olacaktır. Mesela Avrupa Rusya ile karşı karşıya gelirse arabaları yollarda kalacak herkes soğuktan titreyecektir. Çin ise enerji ve hammadde açısından muhtaç hale gelecek ve ihracat yapacak ülke bulamayacaktır.

Bu yaklaşım ülkelerin bir kişiye değil bir politikaya oy verdiğini gösterir. Yani Ruslar Putin’in temsil ettiği politikayı seçmiştir. Üstelik bu politika bir kişinin değil bir gücün eseridir. SSCB’de komünist rejimden vazgeçildiği zaman yazdığım yazımın başlığı “İçe değil dışa dönük” idi ve bunu iktidardaki Komünist Partinin gerçekleştirdiğini yani intihar ettiğini söyledim. İlk sorum mevcut uluslararası denge yani terazinin bir kefesinde ABD’nin diğerinde SSCB’nin bulunduğu denge sona erdiğine göre bir başıboşluk mu olacak yoksa yeni bir denge mi kurulacak oldu. ABD’nin Rusya’yı ekonomik sıkıntıdan kurtarması, onun zaafını kullanmak yerine yeniden güçlenmesini sağlaması yeni bir uzlaşmanın olduğu kanaatini edinmeme neden oldu. Yeni modeli şöyle kurdum. ABD ve Rusya kendilerine rakip olacak iki gücü, yani Avrupa ve Çin’i etkisiz hale getirecek bunların hayati bir ihtiyacını yani enerjiyi kontrol edecekler ve yüksek petrol fiyatının yaratacağı sermayeyi kontrol edecekler. Bu tahterevallinin istinat noktası Türkiye olacak ve Çin ve Avrupa’nın enerji alanına sızmasını engelleyecek bir tampon bölge olacak. Rusya’daki seçimi bir kişi değil bu model kazandı.

Mahir Kaynak / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,572 µs