En Sıcak Konular

Fransa'da helal polemiği büyüyor

6 Mart 2012 16:51 tsi
Sarkozy'nin ardından Fransa Başbakanı da tartışmalara katıldı. Dini usullerle et kesimine yönelik karşı kampanyaya Yahudiler de tepkili

Helal et polemiği Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasının ana gündem maddelerinden biri haline geliyor.

ntvmsnbc muhabiri Kayhan Karaca'nın bildirdiğine göre, Aşırı sağcı Milli Cephe (FN) partisi lideri ve bu partinin cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen tarafından gündeme taşınan polemiğe İçişleri bakanı Claude Gueant ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ardından Başbakan François Fillon da tartışma yaratan ifadelerle katıldı.

Fillon, bir radyoya yaptığı açıklamada Yahudi ve Müslümanlara "atadan kalma koşer ve helal geleneğinden vazgeçme" tavsiyesinde bulundu. Fransa Başbakanı'nın bu ifadelerine Yahudi kuruluşları sert tepki gösterdi. Yahudiler kadar örgütlü olmayan Müslümanlar ise şimdilik tepki vermiş değil.

'ATADAN KALMA GELENEKLERİN ANLAMI KALMADI'

François Fillon, ülkenin en çok dinlenen radyolarından olan Europe-1'de katıldığı bir programda, kendisine helal polemiği hakkında sorulan bir soruya, "Dinler günümüzde bilim, teknoloji ve sağlık sorunlarıyla hiçbir alakası kalmayan geleneklere bağlılığı yeniden düşünmelidir. Geçmişte hijyen sorunlarına bağlı atadan kalma geleneklerin bugün pek anlamı kalmadı" yanıtını verdi.

Fillon'un bu sözlerine ülkenin etkin Yahudi kuruluşlarından derhal tepki geldi. Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi (CRIF) başkanı başkanı Richard Prasquier, Başbakanın ifadelerinin kendilerini "şoke ettiğini" bildirdi. Fransa'nın 1905 tarihli laiklik yasasını hatırlatan Prasquier, "Bir Başbakan şahsı adına konuştuğunu söylese de kamuya hitap ederken dini geleneklere karışamaz. İfadelerinin bizleri şaşırttığını kendisine bildireceğiz. Cumhurbaşkanının bu konuda yasanın ne olduğunu hatırlatması yerinde olacaktır" şeklinde konuştu. Fransa Yahudi Üniversite Öğrencileri Birliği (UEJF) de Başbakan Fillon'u "dinlerinin kurallarını yerine getiren Yahudi ve Müslümanları hor görmekle" suçladı.

'FRANSA'DA TAHRİKLERE SON VERİLMELİ'

Fillon'un sözlerine iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) içinden de tepkiler geldi. Partinin kentsel kalkınmadan sorumlu Kuzey Afrika kökenli yöneticisi Salima Saa "Ne adına atadan kalma gelenekten söz ediliyor? İmana, dine, bireye saygı nerede? Fransa Müslümanları hakkında bu denli küçük düşürücü ve olumsuz yargıların yayılmasını görmekten üzüntü duyuyorum. Bu sözler tartışma konusu olmamalı. Fransa'da 6 milyon Müslüman var. Bu gelenekleri Yahudi inancından olan Fransızlar tarafından da paylaşılıyor. Bu tür tahrikler artık son bulmalı. Ön yargılı ve yaralayıcı söylemleri sona erdirmek gerekiyor" ifadeleriyle tepki gsöterdi.

'HELAL' YASA TEKLİFİ GERİ ÇEKİLDİ

Bu arada, bir UMP milletvekili, piyasada pazarlanan etlerin "helal" veya "koşer" usullere göre kesildiğininin görülmesi amacıyla zorunlu olarak etiketlenmesi için Millet Meclisi'ne sunduğu yasa teklifini parti yönetiminden gelen ikaz üzerine geri çekti. Yaklaşık 40 UMP milletvekilinin imzasıyla Meclise sunulan yasa teklifinin hükümetin uyarısıyla geri çekildiği söyleniyor.

Helal et polemiği Fransız cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası gündemine geçtiğimiz günlerde aşırı sağcı lider Marine Le Pen tarafından taşınmıştı. Le Pen, Fransızların "farkında olmadan helal et yediklerini" iddia edip ülkede tartışma başlatmıştı. Son aylardaki söylemleriyle aşırı sağcı seçmene mesajlar gönderdiği söylenen İçişleri bakanı Claude Gueant da konuyu yabancılara oy hakkı tartışmasıyla birleştirip, "yabancılara oy hakkı tanımak Fransa'da okul kantinlerinde helal eti zorunlu kılabilir" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise helal ve koşer etlerin etiketlenmesini savunuyor.

Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs