iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail-İran: Soru belli, yanıt da…

6 Mart 2012 10:49 tsi
İsrail-İran: Soru belli, yanıt da… Evet, vurabilir.. Bunun için teknik kapasitesi de yeter politik mazaretleri de. Zaten mesele öncesi değil, sonrası!. Bir de tabii nereden vuracaksın?.. iyibilgi Ankara

Kaos yaratma kapasitesi en yüksek “beklenti” bu; İsrail’in İran’ı vurup vuramayacağı, vurursa nasıl/nereden ve ne zaman vuracağı sorusu, bölgesel değil küresel bir kriz sorusu. Elbette Türkiye’yi de çok rahatsız ediyor.

Evet, İsrail İran’a saldırabilir ve bunu şu ana kadar engelleyen en büyük güç ABD. ABD, özellikle seçim öncesi böyle bir kaosun içine yuvarlanmanın Beyaz Saray’da ikinci dönemi yok edebilme riskini gayet iyi biliyor ve bundan bağımsız kalamayacağının, İsrail’in peşinden sürükleneceğinin farkında.

Bu açıdan bakınca İsrail’in böyle bir karar vermesi demek, Obama hükümetine karşı da bir anlam ifade edecek. Diğer taraftan İsrail’in İran’a yönelik operasyonunun politik sonuçları çok basit; a) Ortadoğu ciddi bir kaosa yuvarlanır, b) ABD-İsrail-seçimler ilişkisinde deformasyon olur.

İsrail, İran’ı vurur mu sorusuna kesin biçimde hayır veya kesin biçimde evet demek yanlış. Evet vurabilir ama şu sıralar İsrail’in, tüm rakamları işin içine kattığı bir hesaplama içinde bulunduğunu söylemek daha doğru olacaktır.

İsrail’in hesap cetvelinde, şu soruların olduğunu düşünebiliriz: İran nasıl karşılık verebilir? ABD ne der? Araplar ne der? Rusya-Çin ne der?

Listeye bakınca göreceğiz ki, ABD’nin reaksiyonu dışında İsrail’i hesaba-kitaba iten büyük itirazlar bulunmadığıdır. İstisna olarak İsrail, böyle bir saldırının, Suriye ve Irak’taki durumu nasıl etkileyeceği(!) noktasını daha ziyade hesap edecektir.

Gelelim nasıl vurur meselesine. Yıllardır ortada dolaşan ve İsrail’den İran’a direkt uzanan, 3 okla gösterilen harita dışında ihtimaller de var.

Azerbaycan tarafından bakmak gerekiyor. Son cinayetlerle birlikte, iki ülke arasındaki askeri silah anlaşmaları bir tarafa, İsrail’in bu bölgede insansız hava araçları ve savaş uçakları kullanıyor olması, Rusya’nın da-Gürcistan vakasında rolü bilinmesine rağmen-İsrail’e sanki göz yumuyor gibi durması iyi irdelenmeli.

Keza-hani askeri hareketlilikleri ne kadar ipucu saymak gerekir bilinmez ama-İran’ın Kızıldeniz’den geçirerek Suriye’ye gönderdiği savaş gemisini geri çekmesi, ABD'ye yakın sulara savaş gemileri göndermesi, buna mukabil zayıf bir deniz gücü olan İsrail’in daha da da zayıf olan denizaltı gücünü Körfez’e göndermesi ilginç yeni gelişmeler olarak izlenmeli.

www.iyibilgi.com

Timsahlı havuz fıkrasını hatırlayan var mı?

Küçük haritalar değişebilir




Bu haber 2,204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs