En Sıcak Konular

Muhalifler silahlandırılacak mı?

3 Mart 2012 17:40 tsi
Muhalifler silahlandırılacak mı? Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki muhaliflerin silahlandırılması ile ilgili soruya önemli bir cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ile Four Seasons Otelinde çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, AB'nin geleceği ve genişleme politikalarını ele aldıklarını belirterek, ''AB'nin yaşadığı ekonomik krizin de çözümü AB'yi içeri kapatmak değil, dışa doğru genişleme stratejisini vizyoner bir bakış açısıyla yenilemek'' diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, ''Suriye Ulusal Konseyi artık silahlandırmadan bahsediyor. Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz'' şeklindeki soruya verdiği yanıtta, son günlerde yaşananların artık düzenli bir ordunun kendi halkına karşı yürüttüğü katliam kampanyasına dönüştüğünü, bunun tansiyonu ve dozunun gittikçe arttığını kaydetti.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Maalesef uluslararası toplumdaki mutabakat eksikliği de rejime bu yöntemi sürdürme cesareti vermektedir. Suriye yönetimi her gün bir insanlık suçu işlemektedir. Şimdi bizim uluslararası toplum olarak, bir bütün halinde, uluslararası değerleri birlikte savunmamız gerekir. Özellikle de böyle bir vahşet sürerken insani yardımın yollarının kesilmiş olması, BM temsilcilerinin Suriye'ye kabul edilmiyor olması ayrı bir suçtur. Dün Suriye Ulusal Konseyi temsilcileriyle bütün bunları detaylı olarak ele aldık. Herkesin üzerine düşen görevler var. Suriye Ulusal Konseyi, İstanbul'daki Suriye'nin Dostları toplantısına giderken, kendi yapılanmasını çok daha güçlü hale getirmek durumundadır. Uluslararası topluma düşen görev de bu vahşetin sürdürülemeyeceği konusunda en kararlı mesajı Suriye yönetimine iletmesidir. Bu kararlı mesajın hangi yöntemlerle iletileceği konusu ise bahsettiğiniz hususlar dahil olmak üzere Suriye yönetimince bilinmeli ve bu vahşet durdurulmalıdır.''

BM Güvenlik Konseyinin girişimde bulunması şart
İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi de AB-Türkiye ilişkilerinde bütün fasılların açılması ve vizenin ortadan kaldırılması yönündeki İtalyan politikasının gayet açık olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Suriye krizinde oynadığı etkin role işaret eden Terzi, diplomatik baskının Esad yönetimine yöneltilmesinin şart olduğunu, dünyanın bütün önemli kurumlarında bu baskının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasının ardından soruları cevaplayan İtalyan Bakan Terzi, Suriye'deki duruma ilişkin bir soru üzerine, bir ayrım yapılmadan mahalleler ve şehirlerin tahrip edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''BM Güvenlik Konseyinin tüm sürekli üyelerinin çok daha fazla, paralel şekilde, tam ikna olmuş olarak girişimde bulunması şart. Siyasi irade ile diplomasi doğrudan doğruya Arap Liginin öngördüğü plan üzerinde ilerlemeli ve Suriyelilerin vereceği bir Suriye kararı gerçekleştirilmeli. Süreç artık bir iç savaşın da olmamasını garanti altına almalı. Şu anda ne yazık ki, bu ihtimal varmış gibi görünüyor. BM'de krizin yönetimi konusunda çok kemikleşmiş bir irade ortaya çıkmakta fakat bu irade bizlerden, bölgedeki ülkelerden, önde gelen ülkelerden çıkmalı çünkü sorumluluğumuz var ve bu sorumluluğu hissetmemiz ve en kısa zamanda çözmemiz lazım.''

A.A.



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,003 µs