En Sıcak Konular

Türkler Almanya’ya vizesiz girebilir

2 Mart 2012 14:47 tsi
Almanya'nın Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgan Voegeli, Türk vatandaşlarının Almanya’ya vizesiz girme hakları olduğunu açıkladı.

Voegeli, bunu uygulamayan Almanya’ya dava açılmasını önerdi.

Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Vizesiz Avrupa Tezi' doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında Rektörlük Senota Salonu’nda toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Almanya Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgan Voegeli, 1970 yılında imzalanıp 1973'te yürürlüğe giren Katma Protokolü uyarınca, istihdam amacı olmayan ve üç aydan az kalmak için gelen tüm Türk vatandaşlarının vize almadan Almanya'ya girebildiğini, ancak 1980'deki yönetmelik değişikliği ile vize zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Ancak Prof. Dr. Voegeli, Katma Protokolü uyarınca vize zorunluluğunun geçerli olmadığını savundu. Türk vatandaşlarının vizesiz giriş haklarını kanıtlaması için, öncelikle Almanya Federal Cumhuriyeti'nin resmi makamlarına vizesiz giriş için başvurarak bunun onaylanmasını istemesi gerektiğini aktaran Voegeli, “Eğer bu istek reddedilir veya ilgili karar makul bir süre içinde yayınlanmazsa, Almanya Federal Cumhuriyeti'ne Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD)'nın doğrudan etki prensibine dayalı olarak Berlin İdari Mahkemesi'ne dava açmalılar.” dedi.

Türk vatandaşlarının AB hukukunun Alman makamları tarafından ihlal edildiğine dikkat çeken Voegeli, kayıp ve hasar tazminatı için Almanya Federal Cumhuriyeti'ne Alman Sivil Mahkemesi'nde dava açabileceğini ifade etti.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin de üniversitenin başlattığı Vizesiz Avrupa Tezi'nin bir Avrupalı tarafından da doğrulandığını ifade etti. Gültekin, Türk vatandaşların bireysel olarak Alman hükümetine dava açması gerektiğini kaydetti.

Toplantıya Almanya Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgan Voegeli, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü katıldı.

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs