En Sıcak Konular

'Suriye ikinci Bosna mı olacak?'

2 Mart 2012 12:11 tsi
'Suriye ikinci Bosna mı olacak?' Daily Telegraph da 'Humus'taki zaferin ardından binlerce kişi Esad'ın birliklerinin insafına terk edildi' diyor ve buradaki sivillerin cezalandırılabileceği endişelerine dikkat çekiyor.

Gazete başyazısında da "Suriye ikinci Bosna mı olacak?" diye soruyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Acı gerçek şu ki, Suriye şimdi Bosna'daki gibi, dünyanın elleri bağlı olarak seyrettiği, destekçilerin taraflara silah gönderdiği, uzun sürecek bir iç savaşın pençesine düşme riskiyle karşı karşıya. Ama hala felaketi önlemek için zamanımız var. Fakat bunun için çok gerçekçi olmamız gerekiyor. Esad'a karşı savaşa giremiyorsak - ki şimdilik böyle bir seçenek yok - tek yapabileceğimiz şey, rejimin sonunu hızlandırarak şiddeti azaltmak olabilir. Bu ancak insani yardım kanallarının açılması ve ekonomik baskıyla mümkün olur.“

'Türkiye daha fazlasını yapmalı'

“Konsey'de utanç verici bir şekilde Suriye kararını veto eden Rusya ve Çin'den küçük de pişmanlık işaretleri geliyor. İki ülke de Birleşmiş Milletler'in insani yardım sorumlusunun Suriye'ye girmesine izin verilmesini istiyor. Tüm bölgelere insani yardımlara izin verilmesini öngören bir Konsey kararını şimdi Moskova ve Pekin bile destekleyebilir.”

“Bu arada ekonomik baskılar artırılabilir. Irak ve Lübnan, komşuları Suriye'ye abluka uygulayabilir. Hatta övgüye değer bir şekilde sağlam duran Türkiye bile daha fazlasını yapabilir. Bu yolla Esad üzerindeki baskı artar ve yıkımın belli bir noktayı aşması engellenir. Ama Bosna trajedisinin tekrarlanması olasılığı tüm gerçekliğiyle önümüzde durmaya devam ediyor."

'Savaş suçlarından yargılama tehdidi Esad'ı zayıflatır'

Financial Times da başyazısında Esad'ın savaş suçları mahkemesiyle tehdit edilmesini salık veriyor.

Gazete şöyle diyor:

"Esad yönetimi şimdi Humus'u temizleme vaadinde bulunurken dünya çaresizlik içinde bakıyor. Suriye'deki krize dışarıdan müdahalenin riskleri çok konuşuldu. Esad ve çevresindeki işledikleri savaş suçları için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale etme seçeneği yeterince tartışılmadı.”

“Kuşkusuz bu hemen sonuç verecek bir şey değil. Rusya ve Çin bunu Güvenlik Konseyi'nde engelleyecektir. Amaç Esad'ın yanındakilere korku salmak. Bu rejim, tutunabilmek için korkutma taktiklerine başvuruyor. "Suriye'nin Dostları" - Ameri Birleşik Devletleri, Avrupalılar, Arap Birliği ve Türkler - de artık korkuyu kullanmaya başlamalı. Savaş suçlarıyla yargılama tehdidi Esad'ı belki iktidardan uzaklaştırmayacak ama rejime desteği zayıflatacak"

Times gazetesi’ne demeç veren Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise “Ülkeyi kimin yöneteceğine Suriyeliler karar vermeli. Biz birbirlerini öldürmelerini engellemeyiz. Beşar Esad iktidara geldiğinde önce Londra ve diğer Avrupa başkentlerini ziyaret etti. Bizim özel bir ilişkimiz yok. Krizin çözülmesi bizim çıkarımıza" diyor.

Kaynak: BBC

Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs