En Sıcak Konular

Putin: Bir tarafa destek niyetimiz yok

2 Mart 2012 11:53 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Suriye'de herhangi bir tarafı destekleme gibi bir niyetleri olmadığını, ulusal bir çözümün bulunması için çalıştıklarını söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in müzakereye hazır olduğunu kaydeden Putin, Suriye'nin geleceği ile ilgili kararı da Suriye halkının vermesi gerektiğini ifade etti.

Yabancı basın mensupları ile Moskova'nın dışında yer alan Novo Ogaryovo devlet başkanlığı rezidansında bir araya gelen Putin, "Biz ne Suriye rejimini ne de silahlı muhalif grupları destekliyoruz. Ulusal uzlaşı sağlanması için çalışıyoruz. Libya'da olanların tekrarlanmasını istemiyoruz. Muhalefete silah sağlayıp, Esed'i müzakere masasına oturtmak mümkün değil. Benim düşünceme göre Esed görüşmelere hazır" değerlendirmesinde bulundu.

Esed rejimi ile özel ilişkileri olmadığını kaydeden Putin, "Biz sadece sorunun çözülmesi ile ilgiliyiz. Suriye'de kimin yönetime geleceği ile ilgili karar Suriye halkına ait." uyarısı yaptı.

Rusya, Çin ve Küba Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde önceki gün yapılan görüşmelerde şiddetin durdurulması ve insan hakları örgütlerinin ülkeye girişine izin verilmesi ile ilgili öneriye karşı yönde oy kullanmıştı. Batı ve Arap ülkeleri Esed rejimine yönelik baskılarını artırırken, muhalif kaynaklara göre ayaklanmaların devam ettiği son 11 ayda 7 bin sivil yaşamını yitirdi.

İRAN'DA SAVAŞI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Basın mensuplarının İran'a yönelik muhtemel bir askeri operasyonla ilgili sorularına cevap veren Putin, "İran ya da çevresinde herhangi bir askeri operasyonu önlemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Rusya'nın komşusu İran'da bir savaşın patlak vermesinin doğrudan kendilerini etkileyeceğini ifade eden Putin, "Sanırım, kimse olayların kontrolden çıkması ile ilgilenmiyor" eleştirisi getirdi.

FÜZE KALKANINDA ANLAŞMA YOK

Putin toplantıda Washington'un sözlü olarak verdiği taahhütleri yazılı olarak kendilerine sunmadığı için Avrupa füze kalkanında uzlaşı sağlanamadığına dikkat çekti. Putin, "Onlar bize sadece görüşmede sözlü olarak, 'size şunu şunu bir de şunu öneriyoruz' diyor. Evet biz de tamam diyoruz. Lütfen bunu kağıda döker misiniz?" talebinde bulunduklarını, iki ay kadar bekledikleri cevabı alamadıklarını hatırlattı. Rusya Başbakanı sonrasında ise Amerikalı heyetin sözlü öneriyi geri çektiğini ifade etti.

2018'DE YENİDEN ADAY OLABİLİR

Rusya Başbakanı Putin 4 Mart seçimleri ve sonrasında planlanan reformlarla ilgili de açıklamalarda bulundu. 2018'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde de aday olup olmayacağı ile ilgili henüz karar vermediğini ifade eden Putin, "Yirmi yıldan fazla iktidarda kalıp kalmayacağımla ilgili henüz karar vermedim. Şimdi sadece önümüzdeki 6 yıl için seçilecek devlet başkanlığı ile ilgili durumu değerlendiriyoruz. Ben bir diğer dönem için şimdi konuşmuyorum..." dedi.

LİBERAL REFORMLARA DEVAM EDECEK

Başkan seçilmesi durumunda muhalefetin alanın daraltılıp daraltılmayacağı ile ilgili bir soruya cevap veren Rusya Başbakanı, "Neden bunu yapalım? Tam aksi oluyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev siyasi sistemin liberalleşmesi ile ilgili yeni bir yasayı gündeme aldı. Burada bir endişemiz yok. Muhalefetin alanını daraltmak gibi bir planımız yok. Biz herkesle diyalogu destekliyoruz. Bunlar bizim destekçilerimiz ya da muhaliflerimiz olabilir" şeklinde konuştu.

MEDVEDEV BAŞBAKAN OLACAK

Başkan seçilmesi durumunda Devlet Başkanı Medvedev'i hükümeti kurmakla görevlendireceğini yineleyen Putin, "Ben bunu kendisine önerdim. Burada reformların devamı söz konusu..." dedi.

Devlet başkanlığı seçimlerinin ardından erken bir parlamento seçimleri yapılması ile ilgili iddiaları da yalanlayan Putin, "hayır" karşılığını verdi.

cihan

Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,977 µs