En Sıcak Konular

Bab-ı Amr'da katliam endişesi

2 Mart 2012 09:35 tsi
Suriye'de ordu, muhaliflerin merkezi Humus'un Bab-ı Amr mahallesinde kontrolü ele geçirdi.

Firari askerlerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, bölgeden taktik gereği çekildiklerini açıkladı. Sert bir direnişin ardından düşen şehirde ise katliam korkusu başlarken, uydu telefonlarının da bloke edilmesiyle Humus'un dünyadan tamamen koptuğu ifade ediliyor.

Suriye ordusunun, 26 gündür top ve tanklarla bombardıman ettiği Humus'un muhaliflerin elindeki Bab-ı Amr semtinde tüm kontrolü sağladığı bildirildi. Bir emniyet yetkilisi, Şam'da yaptığı açıklamada, "Suriye ordusu, bölgenin tamamının kontrolünü sağladı, son direniş noktaları da düştü." dedi. Muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Albay Riyad Esed de, rejim kuvvetlerinin kara taarruzunu geri püskürtmek için iki gündür devam eden çatışmaların ardından Bab-ı Amr bölgesinden taktik gereği çekildiklerini söyledi.

Günlerdir devam eden sert direnişin ardından şehrin düşmesi nedeniyle bölge sakinlerinde katliam korkusu başladı. Muhalifler, BM ve Arap Birliği'nin ortak temsilcisi eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın bir an önce bölgeye gitmesi gerektiği çağrısında da bulunuyor.

Direnişin sembolü haline gelen Humus'ta elektrik, su ve doğalgaz sıkıntısının had safhada olduğu, yiyecek ve içecek bulmanın iyice zorlaştığı şehrin, uydu telefonlarının da rejim tarafından bloke edilmesiyle dünyadan tamamen koptuğu ifade ediliyor. Suriye güçlerinin, bir aya yakın bir süredir kontrol etmeye çalıştığı Humus şehri ve Bab-ı Amr semtinde şu ana kadar yüzlerce kişiyi öldürdüğü belirtiliyor. BM kaynaklarına göre 11 aydır devam eden çatışma ve gösterilerde en az 7 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

BM'DEN BİR KINAMA DAHA

BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'nin muhalefet gruplarına operasyonlarda sivillere yönelik "yaygın ve sistematik ihlallerde" bulunmasını kınadı. Merkezi Cenevre'de bulunan 47 üyeli Konsey'de yapılan oylamada, Türkiye'nin sunduğu karar tasarısı 3'e karşı 37 oyla kabul edildi. 3 üye çekimser kalırken, 4 üye oylamaya katılmadı. Rusya, Çin ve Küba, Suriye'deki Beşşar Esed yönetimine, sivillere yönelik saldırıları derhal durdurması ve yardım kuruluşlarının ülkeye serbestçe girişine izin verilmesi çağrısında bulunulan karar tasarısına karşı oy kullandı. Suriye konusunda önlerinde artık fazla seçenek kalmadığını belirten İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, "Suriye için iki opsiyon var; yaptırımları artırmak ya da askeri işgal.'' dedi. Suriye'de akan kanın her geçen gün artması nedeniyle muhalifler silahlı direnişi örgütleyebilmek için askeri bir konsey oluşturduğunu duyurdu. Muhaliflerin kurduğu çatı örgüt olan Suriye Milli Konseyi Başkanı Burhan Galyun, Suriye'deki tüm silahlı grupların Konsey kararına destek verdiğini, Konsey'in bir tür Savunma Bakanlığı vazifesi göreceğini açıkladı. Galyun, bazı ülkelerin silah yardımı yapma niyetinde olduğunu bildiklerini belirterek, kurulacak temsilcilik vasıtasıyla silahların düzenli ve organize bir şekilde dağıtılmasının hedeflendiğini söyledi. Millî Konsey Başkanı, temsilciliğin büyük ihtimalle Türkiye'de olacağını ifade etti. Galyun, "İlk olarak ihtiyaçlarımızı belirlemeye çalışacağız ve daha sonra bunları nasıl tedarik edeceğimizin yollarını arayacağız. Bizim hedefimiz savaş açmak değil, sivilleri korumak.'' dedi.

Öte yandan İran'la birlikte Esed rejiminin yanında yer aldığı için sert eleştirilere maruz kalan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Suriye'de değişim olmadan istikrarın olmayacağını belirtti. Suudi Arabistan'da yayımlanan Ukaz gazetesine röportaj veren Maliki, "Suriye'de, değişim olmadan istikrar sağlanamaz. Tek çözüm, uluslararası kamuoyu ve Arap gözetiminde yapılacak seçimlerde yatıyor." dedi. Maliki, bu açıklamasıyla ilk kez Esed rejimi aleyhine bir beyanat vermiş oldu.


Zaman



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,426 µs