En Sıcak Konular

Aselsan sırrında rapor bilmecesi

2 Mart 2012 08:18 tsi
Aselsan sırrında rapor bilmecesi
İstanbul Adli Tıp Kurumu, şüpheli şekilde hayatını kaybeden ASELSAN mühendisi Başbilen’in ölümüyle ilgili raporu tamamladı.

Bilekleri ve boğazı kesilmiş olarak bulunan Başbilen’in ölümü uzmanları ikiye böldü. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun, F-16 uçakları ve Altay Tankı gibi kritik projeler üzerinde çalışan ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'in şüpheli ölümüne ilişkin beklenen raporuna Bugün ulaştı. 5 üyenin intihar dediği raporda 3 üye, "Başbilen'in boğazı 'bariz' şekilde ikinci kişi tarafından kesilerek öldürüldü. Cinayettir" dedi. Ankara Başsavcılığı ise dosyayı hukuken devam ettirme kararı aldı.
 
'BARİZ CİNAYET'

ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'in ölümünün üzerindeki şüpheleri ortadan kaldıracak olay yeri ve otopsi fotoğraflarıyla video görüntülerini yeniden inceleyen İstanbul Adli Tıp Kurumu beklenen incelemesini tamamlayarak raporunu hazırladı. İstanbul Adli Tıp kurumu üyelerinden 3'ü olayın cinayet olduğu yönünde oy kullanırken 5 üye olayın intihar olduğunu öne sürdü. Başbilen'in ölümüne ilişkin, 'bariz cinayet' tabirini kullanan 3 üye, "Bileklerine ciddi şekilde zarar veren bir kişi aynı şekilde boğazına da ölümcül darbe yapamaz" tespitini yaptı.

İKİNCİ KİŞİ BULUNAMADI
 
Kanın akış yönü ve Başbilen'in araç içindeki pozisyonunu da inceleyen üyeler, Başbilen'in araç içindeki duruş pozisyonu ile kanın akış yönü arasındaki çelişkilere vurgu yaptı. Üyelerin bu tespiti Başbilen'in araç içindeki duruş pozisyonunun müdahaleyle değiştirildiği iddiasını güçlendirmiş oldu. 5 üyenin ise araç içinde ikinci kişiye ait yeterli delil olmaması nedeniyle "intihar" dediği öğrenildi.

DOSYA DEVAM EDECEK

Ancak Ankara Başsavcılığı, Başbilen'in dosyasını hukuken devam ettirme kararı aldı. Başsavclık kaynakları Bugün'e, "Net sonuç ortaya çıkana dek soruşturma devam edecek" açıklaması yaptı. Soruşturma savcılığının ise Başbilen'in olay yeri incelemesini yapan Jandarma Kriminal Ekibi'nden 'olay yeri ve gününe'  ilişkin detaylı bir rapor hazırlamasını istediği de ortaya çıktı. Bir Üsteğmenin hazırlayacağı raporda çok sayıda kişinin de görüşüne başvurulacağı belirtildi.
 
ÇELİŞKİ NEDENİYLE İSTANBUL'A GÖNDERİLMİŞTİ

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, Ankara Adli Tıp Kurumu'nun Hüseyin Başbilen'le ilgili hazırladığı olay yeri, otopsi fotoğrafları ve video kayıtlarını şüpheler üzerine tekrar incelenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumuna göndermişti. Aynı zamanda dosyada eksiklikleri bildiren Savcı Demir, bazı sorulura da cevap verilmesini istemişti. Şüpheli şekilde hayatını kaybeden mühendislerden Başbilen hakkında Ankara Adli Tıp Daire Başkanlığı'nın 10 üyesinden 7'si intihar, 3'ü ise cinayet demişti. Başbilen'in boğazındaki 20 cm'lik kesik ise heyet üyeleri tarafından hazırlanan raporda 2-3 cm olarak gösterilmişti. Otopsi fotoğrafı ve rapordaki bu çelişkiye dikkat çeken savcılık, İstanbul Adli Tıp'a yazdığı yazıda "Ölüm nedeni hakkında net cevap verin. Adli Tıp Genel Kurulu'nun onayı olsun. Sıfır hatasına dikkat edin" talimatı vermişti.
 
ÜÇ MÜHENDİS DE ORTAK ÖZELLİK
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknoloji ve silah üssü ASELSAN'da görevli üç mühendisin ölümü üzerindeki sis perdesi kaldırılmaya çalışılıyor. Milli Tank Projesi üzerinde çalışan mühendis Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006'da boğazı ve bileği kesilmiş olarak aracının içinde bulunmuştu. Ardından 17 Ocak 2007'de Halim Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. Dokuz gün sonra da Evrim Yançeken oturduğu binanın 6'ncı katından düşerek can verdi. ODTÜ mezunu üç genç mühendisin ölüm nedenleri kayıtlara intihar olarak geçti. Ancak üç mühendisin ortak bir özeliği vardı: Uçakları saldırıdan koruyan dost-düşman tanıma sisteminin uzmanı olmaları.
 
bugün


Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,643 µs