En Sıcak Konular

Wikileaks TÜSİAD'ın ipliğini pazara çıkaracak

29 Şubat 2012 22:49 tsi
Wikileaks TÜSİAD'ın ipliğini pazara çıkaracak Milyar dolarlık şirketler Türkiye ile ilgili bir çok bilgiyi Stratfor'dan almış...

Wikileaks belgelerine göre, ABD'nin dev şirketlerinin PKK eylemlerinden çetelere, gaz anlaşmalarından rafineri projelerine kadar her bilgiyi Stratfor'dan aldığı ortaya çıktı..
 
SADECE EKONOMİK VERİLERLE İLGİLENMEMİŞLER
 
En büyük müşterisi CIA olduğu için 'Gölge CIA' olarak anılan Amerikan özel istihbarat şirketi Stratfor'un 2004-2011 yıllarına ait iç yazışmalarının Wikileaks'e düşmesi, dünyanın dev şirketlerinin faaliyet gösterdiği veya ilgilendiği pazarlarda sadece ekonomik verilerle ilgilenmediğini ortaya koydu.
 
Toplam 5.5 milyon yazışmanın şu ana kadar yayınlanan 200 kadarından Türkiye'yi ilgilendirenlere bakıldığında uluslararası devlerin "Gölge CIA" Stratfor'dan Türkiye'de,(1) güvenlik, (2)olası enerji projeleri, (3)PKK, (4)İstanbul'da dikkat çekici gelişmeler, (5) çeteleşmeye dair düzenli bilgi aldığı anlaşıldı. Türkiye'ye dair bilgi isteyen şirketler arasında CocaCola, Intel, Bechtel gibi şirketler var.
 
İRAN İLGİ ODAĞI
 
Wikileaks, Türkiye'yi asıl ilgilendiren belgelerin 6 Mart'tan itibaren yayınlanmaya başlayacağını açıkladı. Bugüne kadar açıklanan iç yazışmalardan Stratfor tarafından şirketlere verilen bilgiler daha çok 2006 ve 2007 yıllarına ait. Terörün artmaya başladığı bu dönemde de güvenlik analizleri öne çıkıyor.
 
Yatırım fonlarına ise Türkiye'nin Gazprom, Lukoil gibi Rus enerji şirketleriyle ilişkilerine ait bilgiler veriliyor. O dönemde İran'la Batı ülkeleri arasında gerilim artmadığı ve Suriye ile Türkiye'nin ilişkileri samimi olduğundan, üç ülkenin ortak enerji projeleri yapma ihtimaline karşı hassasiyet gösterildiği dikkat çekiyor.
 
Bilgiler Stratfor'un müşterilerinin ödeme bilgilerini gösteren belgenin ekinde yer aldığı için daha çok son verilen hizmetin kısa özetinden oluşuyor. Verilen bilginin detayı yok.
 
TÜSİAD'DAN 75 BİN DOLAR
 
Mevcut belgelerde Stratfor'un Türk müşterileri olup olmadığına dair bilgi bulunmuyor. Ancak 24 Mart 2011 tarihinde kesilen 75 bin dolarlık faturadan TÜSİAD'ın şirketten yönetici brifingi aldığı anlaşılıyor. Stratfor ile TÜSİAD geçtiğimiz yıl 6 Ekim'de İstanbul'da Küresel Enerji Simülasyonu Toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız da toplantıya katıldı.
 
EMRE DOĞRU TÜSİAD'IN ABD TEMSİLCİSİ OLMUŞ
 
Konuyla ilgili olarak bugünkü yazısında dikkat çekici bilgilere yer veren Radikal gazetesi yazarı Cüneyt Özdemir, TÜSİAD'ı zora sokacak satırlar kaleme aldı:
 
"Dün mail'lerde adı geçen Emre Doğru'ya ulaşmaya çalıştım. Ne öğrendim dersiniz? Emre Doğru 3 ay öncesine kadar Stratfor'da çalışıyormuş, son üç aydır ise Tüsiad'ın ABD temsilciliğini yapmaya başlamış. Dannnn.... Bu saatten sonra WikiLeaks'te Stratfor hakkında yayımlanacak her belge Tüsiad'ı zor durumda bırakır. Hem de çok zor durumda..."
 
"HÜRRİYET'LE BİLGİ PAYLAŞALIM"
 
Hürriyet gazetesinin İngilizce yayın yapan internet sitesi hurriyetdailynews.com ile Stratfor arasında işbirliği görüşmeleri yapıldığı anlaşılıyor. Dönemin Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni David Judson ile Stratfor yöneticileri arasındaki e-postalara göre karşılıklı bilgi değişimi yapılması ele alındı. Stratfor bu işbirliğini kamuya duyurmayacağı garantisi verdi. Stratfor'un başka gazetelerle de işbirliği yapmaya çalıştığı belirtiliyor.
 
HANGİ ŞİRKET NE ALDI?
 
* Coca-Cola (Dünya içecek devi): PKK eylemleri, İstanbul'a dair gelişmeler, Türkiye'de güvenlik
 
* Bechtel (Dünyanın en büyük inşaat şirketi): PKK eylemleri, Türkiye güvenlik brifingi, çeteler
 
* Intel (Çip devi): Türkiye güvenlik brifingi, terörist eylemler
 
* Northrop Grumman (Dünya silah sistemleri devi): ABD-Türkiye nükleer ortaklık görüşmeleri
 
* Suez Energy (ABD'nin LNG santral operatörü): İran gazını Türkiye üzerinden Suriye'ye taşıma projesi
 
* Wexford Capital (5.6 milyar $ yöneten yatırım fonu): İran gazının Türkiye'den Suriye'ye taşınması, Lukoil'in Türkiye'de rafineri projesi
 
* Cedar Hill Cahital (Hedge fon): Kazaklar'ın Türkiye'de rafineri inşa etme ihtimali, Gazprom'un yeni boru hattı çalışması, PKK eylemleri
 
* Washington Group International (Artık URS'ye ait olan ABD'nin önde gelen kamu projeleri müşavirlik firması): İran'ın Türkiye ile gaz anlaşmaları, PKK eylemleri
 
* Olayan Group (Suudi Arabistanlı yatırım şirketi): Lukoil'in Türkiye'de rafineri projesi
 
* Dow Chemical (Dünya petrokimya devi): Türk-Rus doğalgaz ticareti

rotahaber


Bu haber 1,553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,625 µs