En Sıcak Konular

Türkiye artık çantada keklik değil

29 Şubat 2012 21:30 tsi
Türkiye artık çantada keklik değil AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin eskiden 'çantada keklik müttefik' konumundayken, şimdi kendi fikirleri olan ve bunları tartışabilen bir ülke olduğunu söyledi.

Bağış, Londra'daki temasları çerçevesinde, İngiltere Network of Students (NOS) Derneği temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. Toplantıya İngiltere'deki çeşitli üniversitelerde okuyan çok sayıda Türk öğrenci katıldı.

"Türkiye iyi gidiyor. Türkiye ile ilgili paylaşabileceğimiz güzel haberler var" diyen Bağış, Türkiye'deki ekonomik büyümeye ve çeşitli alanlardaki yatırımlara değindi.

Bağış, "Türkiye'nin doğunun en batılı, batının en doğulu ülkesi konumunda olduğunu'' belirterek, şöyle devam etti:

"Hem doğumuzdaki ülkelere insan hakları, ifade özgürlüğü, serbest pazar ekonomisi gibi başarılı uyguladığımız modellerle ilham kaynağıyız. Hem de batımızdaki ülkelere genç, dinamik nüfusumuzla, kendi çevremizdeki ülkelere etki gücümüzle, büyüme ve kalkınma oranlarıyla ilham kaynağı olabilecek bir ülke konumundayız."

Sağlanan gelişmelerde AB entegrasyon sürecinin önemli bir payı olduğunu vurgulayan Bağış, şunları söyledi:

"Evet, ülkemiz çok iyi gidiyor ama nereden geldiğimizi unutmamamız lazım. Bundan 15 yıl öncesine kadar insanların Kürdüm demeye korktukları bir ülkede, bugün devletin televizyonu günde 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyor. 88 yıl aradan sonra Ortodoks vatandaşlarımız Sümela'da ayin yapabiliyor. 112 yıl aradan sonra Ermeni vatandaşlarımız Akdamar'da ülkenin birlik ve beraberliği için dua edebiliyor."

Türkiye'nin kendiyle yüzleşme sürecinden geçtiğine işaret eden Bağış, bütün bunların arkasında AB sürecinin çok büyük etkisi olduğunu bildirdi. Bugünün Türkiye'sinin dünden çok daha iyi bir noktada olduğunu ifade eden Bakan Bağış, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

-"Berlin duvarını yeniden inşa edebileceklerini zannediyorlar"-

Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin bir soru üzerine Bağış, Avrupa'da bugün 30 milyona yakın Müslümanın yaşadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Avrupa'da, Türkiye'nin sufi anlayışını, demokrasiyle İslam kültürünü birlikte yaşatabilme anlayışını benimseyen çağrısı yerine, Bin Ladin'in hastalıklı zihniyetinin etkisi altında kalmış, yanlış çağrıların kurbanı olmuş durumlar var. O zaman Türkiye'nin önemini daha iyi anlıyor Avrupalılar da. Bunu anlamayan bazı Avrupalı zihniyetler, her Türkiye'nin aleyhine demeç verdiklerinde aslında Berlin'de yıkılan duvarı Meriç kıyısında yeniden inşa edebileceklerini zannediyorlar ama kendi mahalleleri içerisinde duvarlar inşa ediyorlar."
Lobicilik faaliyetlerine ilişkin bir soruya karşılık ise Bağış, "Lobicilik tabii ki çok önemli. Ama benim 10 yıllık siyasi tecrübemin bana öğrettiği bir şey var, haklı olmak yetmiyor güçlü olmak lazım" dedi.

Bağış, "Türkiye'yi geriye doğru çeken üç konu olduğunu' belirterek, bunları terörle mücadele, Ermeni meselesi ve Kıbrıs sorunu olarak sıraladı.

Ermeni meselesi konusunda Bağış, "Maalesef dört bir yanda nefret tüccarları bürümüş, Ermeni soykırım tasarılarının arkasında bu tüccarlar var" dedi. Bu üç sorunun kalkması halinde Türkiye'yi hiçbir gücün tutamayacağını vurgulayan Bağış, onun için Türkiye'nin rakiplerinin bu sorunlarının çözümü konusunda ne kadar samimi olduklarının tartışılması gerektiğini belirtti.

-"Mahallenin tek efesi olacak değilim"-

"Türkiye'nin sıfır sorunlu dış politikasının değiştiğine" ilişkin bir soruya ise Bakan Bağış, "Biz komşumuzun evinde yangın istemiyoruz ama komşum 'kendi evimi yakacağım' diyorsa, ben onu da engellemeye çalışırım, ama bunu da tek başıma yapmaya çalışmam, mahallenin tek efesi olacak da değilim, bunu uluslararası camianın işbirliğiyle yapmamız gerekir" yanıtını verdi.

"Türkiye, bazı haydut devletler gibi uluslararası sularda başkasının sivil gemilerine saldıran bir ülke değil" diyen Bağış, Türkiye'nin uluslararası hukuka saygı gösteren bir ülke olduğunu vurguladı.

Bağış, Türkiye'nin eskiden "çantada keklik müttefik" konumundayken, şimdi kendi fikirleri olan ve bunları tartışabilen bir ülke olduğunu kaydetti.

Egemen Bağış, öğrencilerle toplantısından önce ise yatırım bankası Goldman Sachs'ta yatırımcılarla bir araya geldi. Toplantı, basına kapalı gerçekleşti.

aa

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs