En Sıcak Konular

Berdimuhammedov TBMM'de konuştu

29 Şubat 2012 20:15 tsi
Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Bakan Taner Yıldız'ın eşliğinde gelen Meclis'e gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov milletvekillerine seslendi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkiye'de hukukun üstünlüğü konusunda örnek alınacak çalışmalar yapıldığını söyledi.
 
Berdimuhammedov, TBMM Genel Kurulu salonuna, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın eşliğinde geldi. Milletvekilleri, Berdimuhammedov'u salona girişte ayakta alkışladı.
 
Daha sonra TBMM Genel Kuruluna hitap eden Berdimuhammedov, kardeş bir devleti ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
 
Türkmenistan'ın iktisadi gelişmesinde ve bağımsızlıktan sonraki aşamalarında, Türkiye'nin çok önemli destekler verdiğini belirten Berdimuhammedov, ''Türkiye, aynı zamanda stratejik ortaktır. İşbirliği giderek artmaktadır. Bu açıdan, Türkmen ve Türk kardeşler arasında çok önemli ilişkiler bulunmaktadır. İki ülke birlikte hareket etmektedir'' diye konuştu.
 
Türkmenistan'ın politika ve enerji çalışmalarında Türkiye ile hareket ettiğini anlatan Berdimuhammedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmen-Türk ilişkilerinin bugünü ve geleceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Berdimuhammedov, şöyle devam etti:
 
''İşbirliğinin karşılıklı yararı ve verimliliği konusunda bu alanda mevcut olan imkanları seferber etme konusunda geniş fikir alışverişinde bulunduk. Önceki görüşmelerimizde varmış olduğumuz anlaşmaların durumlarını ve geleceğe dönük kullanımlarını ve ikili işbirliğinin anlamının daha derinleştirmenin yollarını görüştük. Bu açıdan bakıldığında ikili ilişkilerimizin uluslararası hukuk temelinde daha da geliştirilmesinin yararlı olacağını belirtmek istiyorum. İmzaladığımız ikili anlaşmalar, karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin bundan sonra da ilerlemesi işbirliğinin sınırlarını genişletecektir.''
 
-Ticari işbirliği-
 
İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin giderek geliştiğine dikkati çeken Berdimuhammedov, Türk işadamlarının, ülkesindeki sanayi, ulaştırma, tekstil, inşaat, yeniden işleme ve diğer önemli alanlarda katkıları bulunduğunu anlattı.
 
İki ülke arasındaki ticaret hacminin milyar dolarlar seviyesinde olduğunu vurgulayan Berdimuhammedov, 2010 yılıyla karşılaştırıldığında ticaret hacminin yüzde 25 oranında arttığının görüldüğünü söyledi.
 
Türkmenistan'da 600'den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Berdimuhammedov, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''İki ülke arasındaki dostane ilişkilerin büyüklüğüne kültürel alandaki ilişkilerimiz de şahitlik etmektedir. Bunun böyle olduğunu bu ziyaretimiz çerçevesinde çok açık görmek mümkündür. Ankara'nın en güzel yerlerinden birinde Türkmenistan Parkı'nın, yazar, şair ve düşünür Mahtumkulu heykelinin açılışını yaptık. Eğitim ve bilim alanındaki ilişkilerimiz, aramızdaki bağların daha da gelişmesine ve manevi açıdan çok zenginleşmemize yardım edecektir ve buna esas teşkil edecektir.
 
Türkmen talebeler, Türkiye'nin üniversitelerinde eğitim görüyorlar ve meslek sahibi oluyorlar. Burada eğitim gördükten sonra çeşitli alanlarda çalışıyorlar. Eğitim alanındaki yardımlarından ötürü Türk kardeşlerimize teşekkür etmek istiyorum. Parlamentolar arasındaki işbirliğinin bundan sonra da gelişeceğine inanıyorum.''
 
Türkiye'de hukukun üstünlüğü konusunda örnek alınacak çalışmalar yapıldığını da belirten Berdimuhammedov, iki ülke parlamentoları arasındaki işbirliğinin, ikili ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağını ifade etti.
 
Türkmenistan milli mevzuatının geliştirilmesi konusunda büyük işler yapıldığını ifade eden Berdimuhammedov, ''Türkmenistan mevzuatı, halkımızın gelenek ve göreneklerine uygun ve bugünün insanlık değerlerini göz önünde bulunduruyor. Birkaç sene içerisinde Türkmenistan'da önemli yasalar kabul edilmiştir. Yasalar, insan hak ve özgürlüklerini temin etme, aile, çalışma ve eğitim alanındaki ilişkiler, hukuk düzenin sağlam, çevreyi koruma, suçla mücadele alanlarına aittir'' diye konuştu.
 
Berdimuhammedov'un konuşmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bazı bakanlar da dinledi.
 
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Genel Kuruldan milletvekillerinin alkışları eşliğinde ayrıldı.

aa


Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs