iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

İran'ın doğal düşmanı kalmadı

29 Şubat 2012 12:29 tsi
İran'ın doğal düşmanı kalmadı Aklınızda biri var mı?..iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

İran’ın 2003 yılına kadar “doğal düşmanı” vardı. Irak’la birlikte yuvarlanıp gidiyorlardı. Tıpkı bizim Yunanistan’la olduğu gibi. Ancak bu tarihten sonra Tahran’ın doğal yaşamda düşmanı kalmadı!

Günümüzde ise durum daha da ilerlemiş halde ve aklınıza gelen; İsrail, ABD gibi düşmanlar onun doğal değil, bu rakipsizliğinden kaynaklanan endişe ile pozisyon alan ülkeler.

Jeopolitik olarak S.Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin nüfusları bile İran’a rakip olacak halde değil ve hatta tüm Arap yarım adasının toplamı İran’ın 70 milyonluk nüfusuna denk değil.

Kaldı ki, askeri gücü de öyle. Şu sıralar Basra Körfezi’ne nazır kimi monarşiler silaha oluk oluk para akıtıyorlar ama Kuveyt örneğinde görüldüğü üzere Irak’ı dahi durduramadılar ve güçleri ancak şu sıralar mini-monarşiler’e diklenen “Arap baharı” eylemcilerine yetiyor.

Tabii 70 milyon rakamı ağızdan çıkınca akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye. Ancak doğal düşmanlık için bu yeterli değil. İki ülke arasında en bilinen ve sessiz mutabakat denilebilecek bir konu varsa, “savaşmamak” olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Doğal düşman olacak tarihi şartlar olmadığı gibi, bu iki ülke savaşalım dahi deseler, öyle bir “arazi” yok. İki ülke sınırı ve devamı buna izin vermiyor.

Bir diğer bölgesel etkin güç Rusya desek; zaten aralarında politik çekişme bulunmuyor fakat birbirlerine kavuşmaları için de Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan tampon bölgelerini aşmaları gerekiyor.

Afganistan ve Pakistan’ı ise hiç söylemeyelim. İkisi de uzun zamandır kendi dertleri peşindeler ve ne İran’la huzursuzluk isteyecek halleri var ne de savaş güçleri. Zaten, ABD ile aralarının pek de iyi olduğu söylenemez.

Irak ise tam göz önünde duruyor ve doğal düşmanlık bir tarafa İran etkisi altında işler yapıyor.

Buraya kadar bölgede adı geçen komşu ülkelerin neden düşman olmakta zorlanacaklarını yazdık. İran’a dost olan, hatta destek veren ülkelerin ise coğrafi açıdan ona yakın olmaları, nüfuslarının miktarı veya silah güçleri önemsiz. Latin Amerika ülkeleri dahi İran’ı destekleyebilir.

İşte tüm bu tablo aslında ABD, genel olarak Batı ve elbette İsrail’i rahatsız eden görüntünün bir başka temel boyutunu oluşturuyor. Başta söylediğimiz gibi doğal düşmanı kalmayan İran, “Basra Körfezi’ni kapatırım” gibi açık ve anında savaş nedeni olabilecek konuları dahi fazla umursamıyor.

Peki İran’a bir doğal düşman nasıl bulunacak? Bu iyi bir soru.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 2,318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs