En Sıcak Konular

Yurtiçi uçuşlarda yeni yasaklar yarın başlıyor

29 Şubat 2012 11:03 tsi
Hava yoluyla seyahat eden yolcuların dış hat uçuşlarında uygulanan el ve kabin bagajlarında sıvı kısıtlaması, yarından itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndan yapılan uçuşlarda uygulanacak.

 Uygulama, 1 Nisan 2012 tarihi itibariyle de tüm iç hat uçuşlarını kapsayacak.

Yeni uygulamayla, kabin bagajlarında taşınmasında sınırlama getirilen sıvılar, uçak altı bagajlarda havayolu işletmesinin kuralları içinde taşınabilecek.

Söz konusu uygulama ile yolcuların seyahatleri esnasında yanlarında sıvı ürünler bulundurmaları yasaklanmamakla beraber, miktarı kısıtlanıyor. Her yolcu yaklaşık 20x20 santimetre boyutlarında 1 litrelik ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel ve sprey ürünlerini bulundurabilecek.

Özel durumlar göz önünde bulundurularak kısıtlamada birtakım istisnalar uygulanabilecek. Örneğin bebek ile seyahat eden yolcuların seyahat süresince yetecek miktarda mama/süt bulundurabilmeleri veya ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurabilmeleri mümkün olacak. Ancak son güvenlik kontrol noktasında söz konusu yolculardan mama veya ilacı tatmaları veya hastalığı/ilaç kullanımı ile ilgili belgeleri istenebilecek.

Uygulama nasıl olacak?

Her yolcu 1 adet şeffaf plastik poşet taşıyabilecek. Poşet içerisinde konulan her bir ürün maksimum 100 mililitre olacak. İçindeki miktara bakılmaksızın kabı 100 mililitreden büyük ürünlerin geçirilmesine müsaade edilmeyecek. Yolcuların el bagaj/çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve x-ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekecek. Uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmayacak ancak, bu konuda havayolu işletmesinin kuralları geçerli olacak.

Kısıtlamaya dahil olan sıvılar şöyle:

-Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı,
-Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç),
-Tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,
-Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller,
-Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.

Bir aylık pilot uygulama süresince başka illerden İstanbul'daki hava alanlarına uçacak ve burada başka bir uçuşa transfer olacak yolcuların mağdur olmamaları için ilk çıkış noktalarında İstanbul'daki uygulama hakkında bilgilendirilmeleri için sıvı kısıtlamaları hakkında tanıtıcı film, broşür ve afiş hazırlandı.

Uygulama ayrıntıları ve örnek broşür, afiş ve filmler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) internet sitesinde yer alıyor. Ayrıca SHGM tarafından, tanıtım CD'leri ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi.

Hürriyet



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs