En Sıcak Konular

Bağış: Fransa tarihi hatadan döndü

29 Şubat 2012 10:50 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'da tarihi bir hatadan dönüldüğünü belirterek, ''Akıl, akılsızlığa üstün geldi'' dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Bağış, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesini AA'ya değerlendirdi.

Bağış, ''Fransa'da olması gereken oldu. Tarihi bir hatadan dönüldü. Akıl, akılsızlığa üstün geldi. Gerçekten Fransız ihtilalinin değerlerinin, Fransız anayasasının, Fransız cumhuriyetinin değerlerinin Fransız Anayasa Mahkemesi tarafından önemsendiği bütün dünyaya ilan edilmiş oldu'' diye konuştu.

''Seçim ortamında, seçim baskısı niyetiyle hukuku bile istismar eden zihniyete Fransız yargısının çok açık ve net bir mesaj verdiğini'' vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Bu, bizim açımızdan çok sevinilecek bir olay değil ama Fransa açısından çok sevinilmesi gereken bir olaydır. Çünkü Fransa'nın böyle bir ayıbı taşıması mümkün olmazdı. Bir milletvekili olarak böyle bir kararın milli iradenin temsil edildiği bir meclisten çıkmış olması beni zaten çok üzmüştü. Ama yine milletvekillerinin imzalarıyla Fransız Anayasa Mahkemesinin kararı gündemine alması ve o milletvekillerinin çağrısı uyarınca bu tasarıyı iptal etmiş olması Fransa'da hala aklın, mantığın, hukukun üstün olduğunu bir kez daha bizlere göstermiş oldu.''

-''Bundan sonra bu tür girişimlerin olmamasını ümit ediyorum''-

Bundan sonra 14'üncü yüzyıldan beri süren Türk-Fransız dostluğunu zedeleyecek bu tür girişimlerin olmamasını ümit ettiğini dile getiren Egemen Bağış, ''Ümit ediyorum ki Fransız Anayasa Mahkemesinin kararı, bazı yanlış kabuslar içinde boğuşan Fransız siyasilerine de uyandırıcı bir etki yapar. Onlar da akılla, mantıkla, dostluğun, barışın gereğini gerçekleştirirler'' dedi.

Bakan Bağış, Türk-Ermeni ilişkileri açısından şu aşamada Fransa'nın, eş başkanlığını yürüttüğü Minsk grubunda daha aktif çabalarla, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilafın giderilmesi için çaba göstermesi gerektiğini bildirdi.

Egemen Bağış, Fransa'nın barışa arabuluculuk yapması gerekirken bundan 100 yıl evvel yaşanmış acıları daha da depreştirmesinin kimseye faydası olmadığını söyledi.

Dünyadaki bütün ülkelerin 1915 dönemine ilişkin arşivlerini açması ve tarihçilerin bunu tartışması gerektiğine dikkati çeken Bağış, şunları kaydetti:

''Tarihçilerin görevini siyasilerin üstlenmesi ne kadar yanlışsa, siyasilerin görevini de tarihçilerin üstlenmesi o kadar yanlış olur. Herkes kendi işini yapmalı ama siyasiler de tarihçilerin ortaya koyacağı akademik çalışmalardan gerekli mesajları almalı.

Siyasilerin görevi geçmişi belirlemek değil, siyasilerin görevi geleceği belirlemek, gelecekte insanların refah içinde yaşamasını sağlamak olmalıdır. O çerçevede, Fransız siyasilerinin de artık geçmişle uğraşmak yerine bugün ve yarınla uğraşmalarını buradan kendilerine salık vermek isterim.''

AA

Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,612 µs