En Sıcak Konular

Yeni cephe: 'Muz Savaşları'

29 Şubat 2012 09:17 tsi
Yeni cephe: 'Muz Savaşları' Şaka değil gerçek...

İsrail’in İran’ı hedef alan siyaseti devam ettikçe İran’ın Rusya’ya ve hatta Çin’e daha fazla bağımlı kalacağına şüphe bulunmuyor. Eğer İsrail İran’ı ‘karşı taraf’ olarak görme eğilimini azaltırsa, muhtemelen İran’ın bu çerçevede Rusya’ya yapışmasının anlamı kalmaz, ancak ittifaklarının test edildiği yer Suriye olur.

Suriye’de Rusya İran’ı, İran da rejimi destekliyordu; ancak gelinen noktada İran’ın aradan çıkarılmasına çalışıldığı ve esas oyuncu Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelindiği söylenebilir. Rusya da kendisine yönelik baskıya boyun eğmeyeceğini gösterdi ve Putin önce kendi füze sistemini kuracağını açıkladı, sonra Tunus toplantısını protesto etti, ardından da Karadeniz’de savaş uçaklarını havalandırıp Romanya hava sahasını taciz etti. Kısacası Rusya, ABD liderliğindeki grupların kendi yaşam alanlarını sınırlanmasına göz yummayacağını ilan etti.

ABD liderliğindeki grubun kimler olduğu ise açıkça Suriye’nin Dostları Grubu ile ilan oldu; Fransa ve Türkiye öne çıktı. Libya’da da Fransa ile İngiltere öne çıkmıştı ve her nedense Almanya’nın AB dışında öne çıktığı bir örnek olmadı.

Gelişmeler, ABD ile Rusya’nın eski günlere dönme ihtimalleri olduğunu gösteriyor. Bu durumda Almanya’nın ABD liderliğindeki kulübe, Rusya’ya rağmen biat etmesi bekleniyor ve anlaşılan o ki Rusya-Almanya bağını kırmak da doğrudan Fransa’ya, dolaylı olarak da Türkiye’ye kalmış durumda.

Ortadaki Almanya

Rusya-Almanya bağının enerji ve doğrudan ticaret-yatırım bağlamında çok fazla kanıtı mevcut. Bir tek örnek bile dengeleri anlamayı kolaylaştırıyor.

Dünya muz piyasasında dört büyük kartel var ve Avrasya piyasasını öncülemiş en büyük kartel bir Alman-Rus ortaklığı. Çin gibi bazı ülkeler de bu piyasaya girmek istiyor ve hatta Pakistan’ı yeni muz üretim cennetine dönüştürme faaliyetleri sürdürüyorlar. Rastlantı olsa gerek, muz yetişen her yerde kokain de yetişiyor.

Bu büyük kartel, Avrupa-Rusya piyasalarına Rotterdam limanından ulaşıyor; Suriye-İran-Irak ve İsrail tarafına ise ulaşım Mersin limanından yapılıyor.

Dünya Ticaret Örgütü’ndeki anlaşmazlık konulardan birisinin muz olduğu ve hatta rapor başlıklarının ‘Muz Savaşları’ şeklinde düzenlendiği düşünülürse, sadece bu örnek bile Rus-Alman işbirliğinin boyutlarını ve bu ittifakı kırmak isteyenlerin çabalarını anlamaya imkan verebilir. Sarkozy sonrasında Fransa’nın Almanya’yı Rusya’dan uzaklaştırma rolü devam eder mi, orası şüpheli. Bu nedenle Suriye’de zaman kısıtlı ve somut gelişmeler Nisan’a kadar ortaya çıkacak gibi.

Beril Dedeoğlu / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs