En Sıcak Konular

'Suriye'ye dış müdahale sonuç vermez'

28 Şubat 2012 13:01 tsi
İngiliz Financial Times gazetesi, Suriye’ye dış müdahalenin sonuç vermeyeceğini belirterek, “Yanlış hesap engellemeden çok daha fazla ölümlere neden olabilir” dedi. Gazete, çatışmaların şiddetlenmesi durumunda uzun sürecek bir iç savaş i

Financial Times yazarı Gideon Rachman, uluslararası toplumun karar veremediği Suriye’ye dış müdahale konusunu değerlendirdi. "Suriye'ye müdahale edilmeli mi?" sorusuna yanıt arayan Rachman, ülkede şiddet arttıkça uluslararası toplumun tepkisinin daha da çelimsizleştiğini belirtti.

Yazısında Afganistan, Irak ve Somali gibi "başarısız" örneklere de değinen yazar şöyle devam ediyor:

‘Suriye’ye müdahale sonuç vermez’

"Ne yazık ki Suriye de dış müdahalenin işe yaramayacağı ülkeler arasında görünüyor. Esad rejiminin güçlü bir ordusu var. Kaddafi'ninkinden daha fazla iç ve dış desteğe sahip. Suriye'de çatışmalar şiddetlenirse uzun sürecek bir iç savaş ihtimali artar."

"Suriye'de kontrolün kimde olacağı, İran'dan Suudi Arabistan'a, İsrail'e birçok ülkeyi yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla buradaki savaş bölgesel çatışmalara dönüşebilir. Batılı ülkeler Afganistan'da Taliban öncesindeki grupları silahlandırdığı akılda tutarak bu kez Suriye'de kimi desteklediği ve silahlandırdığı konusunda çok dikkatli olmalı."

‘Çok fazla ne kadardır?’

"Ancak barışçıl baskıyı savunanlar dürüst olmalı. Bu aşamada yaptırımlar ve BM'de kınama kararları alınması hayatta kalma mücadelesi veren bir rejimin estirdiği vahşeti durdurmada yavaş kalacak."

"Rahatsız edici bir başka gerçek de karar vericilerin 'Çok fazla ne kadardır?” sorusuna yanıt verecek olmaları. Bu bir Holocaust ya da 800 bin kişinin öldüğü Ruanda soykırımı gibi olsaydı müdahale zorunlu hale gelecek, sonuçla ilgili kaygılara baskın çıkacaktı. Suriye'de şimdiye kadar 7 bin kişinin öldüğü söyleniyor ve bu sayı artacak. Bu korkunç bir şey, ama bu haliyle büyük riskler içeren dış müdahaleyi haklı çıkarmaz."

‘Esad’a destek anketi yanıltıcı’

Independent gazetesi, Suriye halkının yüzde 55'inin Beşar Esad'ın görevde kalmasını istediğine işaret eden anketin yanıltıcı olduğuna dikkat çekiyor.

Gazetenin haberine göre, İngiliz araştırma şirketi YouGov'un Dubai kolu tarafından bin kişiyle internet üzerinden yapılan ankete katılanların sadece 98'i Suriye'de yaşıyor. Independent, Suriye'de halkın sadece yüzde 18'inin internet bağlantısı olduğunu, muhaliflerin önemli bir kısmının internet erişimi olmadığını belirterek, sık sık gönderme yapılan bu anketin ülkenin gerçeklerini yansıtmadığını belirtiyor.

‘Suriye lideri cezadan kaçamayacak’

Times yazarı Ben Macinytre, Birleşmiş Milletler'in İkinci Dünya Savaşı'nda işlenen savaş suçlarıyla ilgili arşivini 60 yıl sonra açmaya hazırlandığını belirterek, bu gelişmenin Suriye Lideri Beşar Esad'a korku vermesi gerektiğini savunuyor.

Yazar, "Ama Esad'ın kurbanları bu kadar beklemeyecek" diyor ve ekliyor:

"Çünkü suçlu şimdiden sanık sandalyesinde. İnsanlığa karşı işlediği suçlar saat başı artıyor ve savcılar toplanıyor. "

Kaynak: BBC 

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,938 µs