En Sıcak Konular

İsrail ABD'li senatörü öldürmeye çalışmış

28 Şubat 2012 12:59 tsi
İsrail ABD'li senatörü öldürmeye çalışmış Amerikan tarihinde Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk Arap asıllı vekil James Abourezk, İsrail'e yönelik eleştirileri yüzünden nasıl susturulmaya çalışıldığını anlattı

James Abourezk, 1971-1973 yılları arasında Amerikan Kongresi'nde Güney Dakota eyaletini temsil eden, Amerika'nın ilk Arap asıllı senatörü...

Görev yaptığı dönemde İsrail'in politikalarına ve ülkesindeki İsrail lobisinin baskılarına karşı sesini yükselten Abourezk, son kitabında bu muhalefetin onu nasıl bir suikast planına hedef yaptığını anlattı.

Kongre'de görev yaparken, Amerika'daki İsrail lobisinin kendisine karşı komplo hazırladığını öğrenen Abourezk, o dönemde yaşananları anlattı.

FBI UYARDI

Kongre'de geçirdiği yıllarda marjinalize edildiğini, saldırıya uğradığını, İsrail'e eleştirilerini engellemek için lobinin hakkında yalan haberler yaptırdığını belirten Abourezk, bir gün Washington FBI ofisinden Bob Cordier isimli bir yetkilinin arayarak kendisine yönelik suikast planını aktardığını söyledi.

FBI yetkilisinin verdiği bilgiye göre, ofisinde çalışan Alex Odeh'in bir cinayete kurban gitmesiyle ilgili yürütülen soruşturma hayatına yönelik bir "komplo" olduğunu ortaya çıkardı. FBI, ortada bir tehdit değil, bir komplo olduğunu, James Abourezk'i öldürmek amacıyla yahudi lobisi tarafından tutulan kiralık katilin İsrail'e kaçtığını haber verdi.

LOBİYE KARŞI İLANA ÖFKE

Abourezk'in ifadesine göre, yardımcılarından Alex Odeh, Washington Post'a verdiği ve İsrail lobisinin karşı destek istediği tam sayfa ilanın yayınlanmasından kısa bir süre sonra cinayete kurban gitti. Amerikalı eski Kongre üyesi, California'daki ofisine konulan bomba bu ilana duyulan öfkenin sonucuydu. Bombayı koyan ve Abourezk'i da öldürmesi iştenen kiralık katil ise, daha sonra bir yahudi işadamının sekreterini öldürmekten mahkum edilen Robert Manning'di.

Amerikan polisi, onun rakibi olan başka bir Yahudi işadamı tarafından işe alındığını belirlemişti. Polis, Manning ve karısının parmak izlerini gönderilen bombalı mektup kalıntıları üzerinde buldu. Mektubu işadamı değil sekreteri açınca, sekreter öldü.

BATI ŞERİA'DA ÖZGÜRCE DOLAŞAN KİRALIK KATİL

FBI'ın Arap asıllı kongre üyesine yönelik suikast planını ortaya çıkarmasından kısa süre önce İsrail'e kaçan Manning ve karısı ise, Batı Şeria'daki yahudi yerleşimlerinde serbestçe dolaşıyordu.

Manning ve eşinin, herhangi bir nedenle Yahudilerin iadesini yasaklayan İsrail politikası nedeniyle, özgürce yaşadıkları haberi, ABC muhabiri Peter Jennings'in gündeme getirmesiyle ülkede infial yarattı. Bir bombalı suikast zanlısının özgürce yaşamasına gösterilen tepki, İsrail'in onu ve karısını ABD'ye iadesiyle sonuçlandı. Ancak kiralık katil, Alex Odeh'i öldürdüğü için yargılanmayacak, sadece yahudi işadamının sekreterinin ölümünden mahkemeye çıkacaktı. Ve bu şart, Manning Alex Odeh'i öldürmüş olduğunu itiraf ettiği halde konulmuştu.

"OĞLUMU HEDEF ALDILAR"

Siyasette olduğu dönemde sürekli yahudi lobisinin saldırısı altında olduğunu söyleyen Abourezk, temiz kaldığı için lobinin onu oğlu hakkında bir haber yaptırarak utandırmaya çalıştığını da kaydetti. Dönemin Washington Post muhabiri Spencer Rich'e para verilerek yaptırılan haber, Amerikan basınında büyük tepki çekmiş, yıılar sonra karşılaştığı muhabir ise hâlâ oğlu hakkındaki hikaye yüzünden kötü hissettiğini itiraf etmiş.

JAMES ABOUREZK

4 Şubat 1931'de Güney Dakota'da Lübnanlı Hristiyan bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen James Abourezk, Demokrat Parti'den eyaletin senatörü olarak 1971-1979 yılları arasında görev yaptı.

Siyasette olduğu dönemde yurtdışındaki CIA operasyonlarına, Amerikalı yerlilere yönelik kötü muameleye ve ülkesinin İsrail'e verdiği koşulsuz desteğe karşı mücadele veren Abourezk, 1980'de Amerikan-Arap Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi'ni kurdu.

1974 yılında TİME dergisinin "Geleceğin 200 Yüzü" arasında gösterdiği Abourezk, Amerikan Kongresi'nin "radikal siyonistlerden gelen paraya muhtaç" olduğu için İsrail'in koşulsuz desteklendiğini söylemişti.

Dünyabülteni



Bu haber 933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,422 µs