iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Uçak gemisi 2

28 Şubat 2012 10:20 tsi
Uçak gemisi 2 Ne siparişi, biz yapmayacak mıydık? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja bir ay kadar önce New York Times Gazetesi’ne şu ilginç cümleleri söylüyordu; “Türkiye’nin politikası için gereken araçları yok. Açıkçası Türkiye sadece bir yumuşak güç görüntüsü sunabilir. Türkiye askeri bir süpergüç değil, bu yönde bir amacı da yok. Bir bölgesel güçseniz olayların kendiliğinden sizin istediğiniz şekilde gerçekleşmesini bekleyemezsiniz. ‘Sıfır problem’ iyi bir öğüt ancak bu sadece size değil, komşularınıza da bağlı.”

 

Tuomioja’nın Türkiye’nin sahip olmadığını söylediği “araçlardan” biri yakında hizmete girebileceği dün Takvim Gazetesi’ne konuşan Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh’ten geldi…

 

Verdiği kritik bilgiler yüzünden sık mahçup olan biri değil Hersh. Bu yüzden söylediklerine kulak kabartmak gerekiyor; “Bölgesel güç olan Türkiye, küresel güç olmak için askeri alanda çok önemli adımlar attı.. Türk ordusu rakamsal olarak dünyanın en büyük 9. ordusu olarak görünse de, aslında ilk 4 ordu içinde. Tek eksiği ise uçak gemisine sahip olmaması. Ancak Türkiye uçak gemisi almak için de harekete geçti. ABD ile F-35 savaş uçakları konusunda uzun süredir yapılan pazarlık da sonuçlandı.”

 

Bir Uçak Gemisi! Dünyada pek az ülkede bir tane var ve birden çok sadece ABD’nin sahip olduğu başlıbaşına bir güç. Tek tabanca olarak da çalışmıyor. Kombine bir deniz gücüne, denizaltılara, fırkateynlere, uçar unsurlara ve elbette en önemlisi paraya ihtiyaç duyuyor.

 

Bu haberin doğru veya yanlış olduğu kısa zamanda anlaşılır ancak daha önce de Türkiye’nin gündemine gelen bir uçak gemisine sahip olma fikri tartışılmalı…

 

Aslında ortada tek soru var: Bunu ne yapacağız? (İhtiyacımız var mı?)

 

Gerçekte yeni küresel okumalar deniz güçlerinin son bir kaç yıldır yükselişine ve bir uzun süre de devam edişini öngörüyor. Türkiye de, Karadeniz-Ege-Akdeniz-Adriyatik-Kızıldeniz-Basra-Pasifik-Hint denizlerinde ismi geçiyor! Kiminde görev de alıyor.

 

Yani bir ihtiyaç varmış, gelecekte de doğacakmış gibi duruyor. Türkiye’nin yükselen pozisyonu bunu biraz itekliyor.

 

Yine de bir noktaya dikkat gerekli; 26 Eylül tarihinde aynı konuyu özel bir haberde işliyen iyibilgi, Savunma Sanayii Müstaşarı Murad Bayar’ın, "ihtiyaç olması halinde, Türkiye'nin kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetleri ile yapabilecek güçte olduğunu" cümlesini alıntılıyordu!

 

Şimdi ise bir “alım”dan, “sipariş”den bahsediliyor! Buna özen gerekiyor…

 

Politik manasını da bilmek gerekiyor; uçak gemisi demek bir ülkenin yerel ve hatta bölgesel olmaktan çıkarak vuruş gücünü küresel hale getirmesi demek.

 

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 4,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs