En Sıcak Konular

Çin'den Suriye ve İran değerlendirmesi

27 Şubat 2012 16:49 tsi
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Suriye'de gerilimin bir an önce giderilmesi için ilgili tüm taraflardan işbirliği içinde yapıcı adımlar atmasını bekliyoruz" denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, "Suriye'nin Dostları" adlı yapılanma ile ilgili soru üzerine "Suriye'nin Dostları adlı uluslararası görüşmelerin işlevi ve amacı ile ilgili tarafımızdan kapsamlı inceleme yapılması icap ettiğinden bu organizasyona katılmadık" diye konuştu.

Çin'in Arap dünyası ile dost ve sıcak ilişkiler içerisinde olduğunu vurgulayan Hong, "Çin, Suriye halkının talep ve isteklerine saygı duyuyor. Sorunun çözülmesi için Çin, Arap Birliği de dahil taraflarla müzakere ve görüşmelerini yapıcı ve barış yanlısı çizgide sürdürmeye devam edecektir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetoları sebebiyle "Çin ve Rusya Suriye halkına ihanet etti" sözlerinin hatırlatılması üzerine Hong, "Bazı Amerikalı yetkililerin yaptığı açıklamaları kesinlikle kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Sözcü Hong, Çin'in daima Suriye halkının yanında olduğunu belirterek, "Suriye'de çözümün barışçıl yollarla siyasi müzakerelerle sağlanmasından yanayız. Ülkeye herhangi bir dış kaynaklı askeri müdahalenin problemi daha da derinleştireceği kanısındayız" ifadesini kullandı.

-İran'ın nükleer sorunu-

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, İran'ın nükleer sorunuyla ilgili "diyalog ve müzakerenin uzun vadeli ve barışçıl çözümün tek yolu" olduğunu söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran ile ilgili hazırladığı raporu incelediklerini belirten Hong, "UAEK, İran'ın nükleer meselesinin çözümünde kilit rol üstleniyor. Umuyoruz pürüzler bir an evvel giderilir ve esmekte olan olumlu hava dağılmaz. Çin, problemin barışçıl çözümü için yapıcı tavrını sürdürecek" diye konuştu.

-ABD ve Kuzey Kore görüşmesi-

Sözcü, ABD ve Kuzey Kore'nin Pekin'de yaptığı ikili görüşmeler esnasında bu ülke yetkilileriyle ayrı ayrı fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Çin, Kore yarımadası ve Kuzeydoğu Asya'da istikrarın sürekliliği için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir" dedi.

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,916 µs